Радев ще изчака коалиционното споразумение преди да връчи първия мандат (видео)

Радев ще изчака коалиционното споразумение преди да връчи първия мандат (видео)

Президентът Румен Радев ще изчака подписването на коалиционното споразумение между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" и след това ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на формацията на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

"Надявам се в близките дни, при готовност за коалиционно споразумение, да връча мандат за съставяне на правителство на първата по численост парламентарна група", каза Радев по време на последната среща в рамките на консултациите с парламентарно представените партии, които по конституция президентът трябваше да проведе преди да връчи мандата на най-голямата политическа сила - "Продължаваме промяната". Във вторник бяха проведени разговорите с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане", а в понедленик - с ПП, ГЕРБ, ДПС и БСП

По думите на президента предстоят важни решения в българския парламент, много са задачите, изискванията, неотложните решения, които чакат вниманието на депутатите, и е важно те да бъдат приоритизирани, за да бъдат в максимален интерес на гражданите.

ДБ: Този път ще има правителство, няма къде да ходим

"Надявам се, че този път наистина ще имаме успех заедно да излъчим едно управление. След третите избори то изглежда безалтернативно. Мисля, че колкото и да изглежда труден процесът по формиране на това управление, то е една идея по-лесен, защото на всички е ясно, че няма къде да се ходи. Въпросът е как ще съумее след това правителство да функционира. Това управление осигурява на страната не просто редовно правителство, но и важна възможност да започне промяната", каза съпредседателят на Демократична България Христо Иванов в началото на срещата при президента. 

По думите му мнозинството, което започва да се формира, ще може да функционира самостоятелно без ДПС и ГЕРБ. "Тоест, без политическите формации, които са носители на корупционния вирус", добави Иванов.

Той каза, че е възможен и рестарт на прокуратурата и Висшия съдебен съвет (ВСС). "Ние ще работим за конституционна промяна и то не само за смяна на ВСС и обществено влияние върху Иван Гешев да си подаде оставката, което трябва да стане", посочи Иванов.

От изказванията на ДБ след срещата при Радев се разбра, че те са поискали първата политическа сила ПП да подпише отделни споразумения с другите три партии. 

"Очакваме преговорите с "Продължаваме промяната" да приключат утре. Става забавяне изключително по технологични причини. Вчера сутринта получихме продължението по отделните политики. Не става дума за проблем или някакви различия. Не правете спекулации", каза Христо Иванов пред журналисти. 

Обединението изрази притеснения и за идеята министрите от отделните партии сами да избират екипите си и да няма квоти от останалите формации. "Има риск при съставяне на правителство да се получи партийна феодализация на министерства. Предупредили сме за това. Когато министърът по собствена воля може да си определя екипа, представете си какво може да се случи", каза Атанас Атанасов.

Критики за сектор "Сигурност" и настояване за баланс

Пред президента другият съпредседател на ДБ Атанас Атанасов изрази несъгласие с някои от назначения в сектор "Сигурност", извършени по време на двете служебни правителства. Той посочи конкретно главния секретар на МВР. Преди дни съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев признаха, че искат служебния вътрешен министър Бойко Рашков да остане в редовния кабинет. По неофициална информация постът на министър на отбраната се спряга за служебния премиер Стефан Янев. Преди да бъдат назначени в служебното правителство и Янев, и Рашков бяха съветници на президента Румен Радев, който през втория си мандат очевидно ще има по-силни позиции в областта на сигурността и отбраната.

"Секторът за сигурност е изключително важно звено и там трябва да има баланс (...) Този сектор по принцип е деполитизиран и политическите сили, които подкрепят мнозинството, би трябвало да имат доверие на ръководителите на звената в сектора. Очертава се двамата министри - на вътрешните работи и на отбраната, бяха министри на служебното правителство. В тази връзка смятам, че ще постигнем разбирателство", каза Атанасов, но не посочи как си представя въпросния баланс.

Той подчерта, че "докато всичко не е договорено, нищо не е договорено". "Така че това, което сте го публикували - утре може да се окаже, че половината имена не са тези", каза Атансов.

Секторът за сигурност трябва да има много добра координация между парламент, изпълнителна власт и сектор за сигурност като цяло, каза още Атанасов.

С вота си за вас българските граждани показаха, че имат нужда от безкомпромисна защита на правовата държава и пресичане на злоупотребите с власт, които станаха повсеместни за последното десетилетие, каза Радев на лидерите на ДБ в началото на срещата си с тях. Той добави, че пред обединението стои отговорността да поеме ангажимент към последователно отстояваните цели и приоритети за върховенство на правото и модернизация на страната, независимо от неговата формула.

По думите на държавния глава историята показва, че в трудни моменти демократичните формации са правили стъпка напред, а не встрани.

Той посочи, че двете служебни правителства не просто са стабилизирали държавата, те са създали добра основа за бъдещо взаимодействие, преодоляло зависимостите и негативите на миналото. "Убеден съм, че това е пътят, по който да се отговори на очакванията на българските граждани. Това е и основният критерий, по който ще дават своето доверие към политическите формации вбъдеще или ще го отнемат", каза още Румен Радев.

ИТН: Ако ще се избира отбор клас "А", на масата да има само такива CV-та

Преди ДБ при Радев бяха представители на формацията на шоумена Слави Трифонов. "Има такъв народ" вече доказа себе си като част от промяната в България. Много български граждани виждат във вас една нова и откровена политика, която назовава ясно проблемите и не ги замита под килима. Надявам се, че вече имате ясна представа за едно ново управление и имате готовност да допринесете активно за решаване на проблемите, каза Румен Радев в началото на разговора с представителите на партията.

По думите му участието на ИТН в консултациите е важно. "Предизвикателствата в момента са доста по-големи, отколкото преди. Ние ще продължим да бъдем такива, каквито сме. Ще бъдем предвидими и лоялни партньори, ако разбира се останалите парламентарни сили, с които водим разговори, също са такива", каза зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов.

Според него моделът на ГЕРБ и ДПС все още не е разграден. Надявам се да постигнем необходимите компромиси, да уточним необходимите цели и страната да започне да се нормализира, добави Йорданов.

Червената линия, която ИТН не би пресякла, е линията на почтеност, на коректност и на единни стандарти и когато се каже, че се избира отбор клас "А", то да бъдат положени на масата онези CV-та, които са от клас "А", заяви Каримански след срещата с Радев и посочи, че неговата партия ще предложи именно такива хора.

По думите му днес ще има среща и на парламентарните групи, и на експертите за прецизиране на споразумението. "Държим да видим какво ще бъде окончателното споразумение, как ще бъдат разпределени министерствата", посочи той.

Каримански изрази надежда бъдещото правителство да има 4-годишен мандат. Ние искаме да внесем спокойствие в България, каза той.

Последната среща при президента беше с крайните националисти от партия "Възраждане". "Смятаме, че проблемите на България трябва да намерят бързи решения. Намираме се в криза, започнала още в края на миналото столетие. Смятаме, че трябва да се премахне зеленият сертификат, защото той е тежка дискриминационна форма. Децата ни пък трябва да получат възможност за нормално образование, от което вече трета година са лишени", каза лидерът на партията Костадн Костадинов. 

Това са третите за годината консултации на президента в опит да бъде съставено редовно правителство - след парламентарните избори на 4 април и на 11 юли не се стигна до сформиране на редовен кабинет. Очакванията на обществото ни са за редовно правителство, каза Румен Радев по време на консултациите в понеделник, когато се срещна с ПП, ГЕРБ, ДПС и БСП.

Очакванията са този път да има редовен кабинет на ПП, БСП, "Има такъв народ" (ИТН) и "Демократична България" (ДБ). Продължават преговорите между четирите формации, които се очаква да се включат в редовното правителство. БСП, ДБ и ИТН преглеждат проекта на коалиционно споразумение, изпратен в неделя в полунощ от "Продължаваме промяната". Иначе вече е ясно разпределението на министерствата между формациите, както и имената на повечето министри. Възможно е обаче да има промени преди имената да бъдат официалното обявени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?