"Маркет линкс": Петков и ПП с над двойно по-висок рейтинг от Борисов и ГЕРБ

Кирил Петков, сн. БГНЕС

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков поема с летящ старт към премиерския пост като единствения български политически лидер с положителен рейтинг. Към момента той се ползва с 46% доверие и 28% недоверие, сочи ново проучване на "Маркет линкс" сред 1011 пълнолетни лица, което е финансирано и реализирано съвместно с bTV.

На второ място по доверие е председателят на ГЕРБ Бойко Борисов с 21%. В същото време, 66% от запитаните му нямат доверие.

Слави Трифонов е с 18% доверие и 63% недоверие, Христо Иванов – с 16% и 53%, а Корнелия Нинова – с 12% и 68%.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ печели доверието на едва 10% от респондентите, докато 81% са на противоположната позиция. Костадин Костадинов от "Възраждане" е с 9% доверие и 46% недоверие.

Интересна е ситуацията с партиите и коалициите – 46% от запитаните са с позитивно отношение към "Продължаваме промяната", докато с негативно са 33%.

Останалите партии са с отрицателен рейтинг, като в тройката като харесвани партии влизат ИТН (24% позитивно отношение и 65% - негативно) и ДБ (23% и 61%), а след тях са ГЕРБ (22% позитивно отношение и 70% негативно), "Възраждане" и ДПС.

На въпроса какви са очакванията за устойчивостта на евентуалното коалиционно правителство, 28% очакват пълен мандат, още 8% - 2-3 години, 14% - между 1 и 2, а под една пета са тези, които не очакват то да издържи повече от година. Цели 32% не могат да определят.

Споделяне

Още по темата

Още от България