Гешев говори за Кирил Петков като за нарушител на конституцията

Главният прокурор сравни бъдещия премиер с "богоизбран от Древния Рим"

снимка БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев няма никакво намерение да си подава оставката, както бе призован от най-вероятния бъдещ премиер Кирил Петков в контекста на плановете за съдебна реформа на бъдещата управляваща коалиция, включващи смяна на главния прокурор. Шефът на държавното обвинение излезе в понеделник с кратко интервю за сайта "24 часа", в което казва, че тези, които го атакуват, се държат като "каста богоизбрани в Древния Рим". Гешев говори специално Кирил Петков като нарушител на конституцията, без да му споменава името.

Прокуратурата проверява вече четвърти месец за подписаната от Петков декларация, че има само българско гражданство преди да стане служебен министър на икономиката.

Според конституцията депутати и министри могат да бъдат хора, които имат само българско гражданство. Прокуратурата с неясни цели е поставила случая с Кирил Петков на трупчета и продължава да не го решава, въпреки че на пръв поглед изглежда елементарен.

"Явно трябва да извървим още дълъг път преди да станем истинска европейска правова държава, защото там, когато прокуратурата разследва канцлери – те си подават оставките, а тук си мислят, че е възможно да нарушиш конституцията и да станеш канцлер. И да смяташ, че си напълно недосегаем, като законите важат за обикновените граждани, но не и за теб. И че сте каста богоизбрани, като в Древния Рим, какъвто е техния идеал", казва Гешев, явно визирайки бъдещия премиер.

Ако подписването на декларацията за гражданството е въведено като задължение със закон, наредба или правилник, то Петков може да бъде подведен под наказателна отговорност за действията си. Той ще твърди, че е предприел всички действия, за да се освободи от канадското гражданство и казусът ще бъде решаван от съда. Ако прокуратура докаже обвинителна теза, наказанието надали ще е по-голямо от глоба, защото Петков е неосъждан с чисто съдебно минало.

Според Гешев "щяло да е притеснително", ако политиците го хвалели, вместо да му искат оставката: "Това показва, че прокуратурата си върши работата и то си я върши добре".

Само преди осем месеца управляващата коалиция на ГЕРБ и "Обединени патриоти" плюс ДПС изразяваха своето постоянно задоволство от работата на прокуратурата и Иван Гешев, който обаче тогава не демонстрира притеснение, че го хвалят.

Сега обаче стана притеснително, че тези, които ще дойдат на власт, отварят въпроса за личната му отговорност за корупцията по върховете на властта.

Главният прокурор казва, че прокуратурата ще се опитва "стриктно да спазва законите и конституцията на страната и ще се старае България да е правова държава, част от европейското семейство, а не Древния Рим за шепа богоизбрани".

Гешев очаква от бъдещите управляващи да не правят конституционни промени "за" или "против" една институция или "за" или "против" отделна личност.

"Очакваме, че българските политици ще проявят отговорност и няма да водят междуинституционални войни и лични вендети, а ще решават проблемите на българските граждани. А те са: възраждащата се организирана престъпност отпреди 2006 година. Битова престъпност, телефонни измами, домови кражби... Прокуратурата е твърдо решена да работи в тази посока", казва главният прокурор.

През последната година се засили неимоверно международният натиск върху България да реши проблема с недосегаемата фигура на своя главен прокурор. Това стана условие пред страната за отпускане на пълен достъп до 13-те милиарда лева, които ЕС отпуска на България по Плана за възстановяване.

Преди седмица Комитетът на министрите към Съветът на Европа призова властите в София да предприемат "спешни мерки" за намаляване на влиянието на главния прокурор върху следващия Висш съдебен съвет

В последния доклад на Европейската комисия за върховенството на закона България бе остро призована да реши на тежките структурни проблеми с недосегаемостта на главния прокурор. ЕК също настоява да се намали неговото влияние върху Висшия съдебен съвет (ВСС).

Гражданските протести от миналото лято и промяната в политическия дневен ред в София предизвикаха промяната във фокуса на доклада на ЕК. За първи път Брюксел превърна главния прокурор и неговата недосегаемост в основен въпрос на българската съдебна реформа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?