Радев за полицейските искания: "Докато има синдикати, ще има протести"

МВР шефът е спокоен, че подчинените му няма да пречат на европредседателството

Еврокомисарят Димитрис Аврамопулос с вътрешния министър Валентин Радев в София. Снимка: МВР

Вътрешният министър Валентин Радев е уверен, че синдикатите в МВР няма да създават проблеми в опазването на обществени ред и охраната на предстоящото през първите шест месеца на 2018 г. българско председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС).

Както е известно те настояват правителството да увеличи всички заплати във вътрешното министество с между 15 и 20% със задна дата. Затова и от 5 юли насам ведомствените синдикати са в състояние на постоянни протестни действия, които се изразяват в събирания на служители на всеки от професионалните празници в МВР.

В отговор управляващите се съгласиха да отпуснат допълнителни 55 млн. лева в бюджета на вътрешното министерство за следващата година, които да бъдат използвани за минимално увеличение на някои заплати.

От Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), която е основният организатор на протестите, обаче определиха предложението на финансовото министерство като "гавра". Според техните изчисления, за да бъдат вдигнати всички заплати в министеството с поне 15 на 100, са необходими между 90 и 100 млн. лева. Затова и се заканиха, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, ще преминат към всекидневни протестни действия по време на европредседателството на страната ни в София.

МВР шефът няма проблем, ако полицаите протестират след работа и без униформи

"Дали ме притеснява... Някакво неудобство е според мене. Те, ако ги чухте добре, аз съм говорил с тях, те казват: "Да, ще го направим по правилния начин..." Смисъл – протестират в извънработно време, без униформи, така че да не създават трудности и по опазването на реда и безопасността по време на председателството. Това на мен ми стига", коментира в петък вътрешният министър Валентин Радев след края на двудневната годишна министерска среща ЕС – Западни Балкани в областта на правосъдието и вътрешните работи.

"Докато има синдикати, ще има протести", заключи многозначително МВР шефът, напомняйки за легендарната фраза на Йосиф Сталин: "Има човек – има проблем, няма човек – няма проблем".

Радев все пак побърза да уточни, че с думите си няма предвид, че тръгва на открита конфронтация със синдикатите, а че "те са длъжни" да поддържат подобни искания в интерес на своите членове.

"Сигурно и така го правят – искат още средства... Ние сме осигурили тези, които държавата може да осигури... Даже мисля, че днес е извънредният съвет по социално партньорство, там заедно ще обсъждат как точно ще бъдат разпределени тези средства, които с Министерството на финансите се договорихме и ги предоставя на МВР", каза още вътрешният министър.

Попитан как смята да се справи с диалога с общо седемте ведомствени професионални организации в МВР, той отговори: "Аз не искам да се справям със синдикатите, не ме хвърляйте в тая тема. [...] Съгласен съм, странно е (наличието на общо седем синдиката в МВР – бел.ред.). В отбраната бяха два, аз работех много добре с тях и исках да направя същото тука. Тука, малко така, как да кажа, не е такъв диалогът, какъвто аз очаквах, седем са, но не искам да ги обсъждам. Имат право, правят го. Аз с моето ръководство се опитваме да казваме истината и всички техни положителни или така добри предложения, които чувам, веднага ги изпълняваме. Стига да са добри и да са полезни за МВР, това мога да ви отговоря генерално."

Радев иска още държави да се ангажират с охраната на външната граница на ЕС

По повод приоритетите на българското европредседателство, които бяха обсъдени и на срещата на вътрешните министри от ЕС и Западните Балкани, Радев напомни пред медиите, че България настоява за по-бързото интегриране на съседите ни в региона.

Освен това отбеляза като "особено полезно" това, че имаше възможност да разговаря с европейските си колеги по основните стратегически въпроси, като противодействието на нелегалния мигрантски поток и тероризма.

"Не можем да приемаме дълго време Гърция, Румъния и България да опазваме външната граница на ЕС и между нас и Централна Европа да има държави, които не се вижда тяхното бъдеще и тяхното участие. Много е важно това за ред проблеми, особено свързано с миграцията, особено свързано с тероризма, радикализма, трафика на хора, трафика на оръжие... Ако тези държави (от Западните Балкани – бел.ред.) не са част от голямото европейско семейство, това ще бъде много трудно за нашата държава, колкото и добре да се справяме с миграцията, примерно", добави вътрешният министър.

"Част от дискусиите бяха съсредоточени върху явления като каналджийство, контрабанда, тероризъм и радикализация. Дори и това, че маршрутът през Западните Балкани е относително стабилен и вторичните миграционни потоци са спаднали, организираните престъпни групи и каналджиите не са прекратили своите действия", коментира след срещата еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос.

Той призова страните в региона да си сътрудничат по-тясно с Европол по линия на противодействието на каналджиите и трафика на оръжие, както и да прилагат споразуменията за повторно приемане на мигранти, сключени между Западните Балкани и ЕС.

ЕК няма намерение да връща визите, увери еврокомисарят по вътрешните работи

"Всички сме посветени на запазването на мобилността и придвижването между ЕС и Западните Балкани, като ограничим броя на злоупотребите. Актуализираният механизъм за отмяна на визите е инструмент, с който разполагаме, но който все още няма нужда да използваме", добави Аврамопулос.

Той подчерта, че новата система на ЕС за информация за пътуванията и разрешаването им (ETIAS), която влиза в сила от 2021 г., не означава връщане на визите. По думите му тя просто ще улесни мерките за борба с незаконната миграция.

"ЕК скоро ще приеме влизането в действие на безвизовия режим, като гражданите на безвизовата зона ще трябва да се регистрират, за да пътуват. Водят се преговори с няколко държави от Западните Балкани – Сърбия и Македония, а неотдавна ЕК получи мандат да започне преговори с Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора за провеждане на съвместни действия", каза още еврокомисарят.

Годишната среща на министрите на вътрешните работи и правосъдието от ЕС и Западните Балкани бе част от календара на естонското председателство на Съвета на ЕС и в нея участваха делегации от Естония, Австрия, Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия. Освен Аврамопулос, в София бе и еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?