Радев защити мерките и Кацаров, чиято оставка поискаха ГЕРБ и БСП (обновена)

ИБГНИ ще атакува в съда новите анти-Covid изисквания

Радев защити мерките и Кацаров, чиято оставка поискаха ГЕРБ и БСП (обновена)

Президентът Румен Радев защити въведените от здравния министър нови правила за възпиране на Covid-епидемията. Изискването за зелен сертификат за достъп до обекти на закрито очаквано предзивика бурна съпротива, включително улични протести. ГЕРБ и БСП решиха да яхнат предизборно вълната на недоволството, като поискаха оставката на здравния министър в разгара на четвъртата Covid-вълна.

"Няма политическа сила, която да не се възползва от ситуацията за предизборни цели. Ако има несъвършенства в заповедта, то експертите в министерствата работят за отстраняването им, но кадрови промени към момента не се налагат", каза Радев пред журналисти, цитиран от прессекретариата си.

Президентът допълни, че очаква правителството по най-добрия начин да се бори с Covid кризата.

"Очаквам правителството по най-добрия начин да преведе обществото ни през тежката криза с коронавируса. Убеден съм, че се прави всичко възможно, за да не се допусне пълно затваряне на държавата и икономиката, както и лишаване от социален живот", каза още Радев.

Румен Радев коментира, че проблемите няма да се решат чрез агресия над министрите, и призова гражданите да проявят чувство за отговорност, като мислят за себе си и своите близки.

"Зеленият сертификат не е задължително ваксиниране. Никой не кара никого на сила да се ваксинира", каза още държавният глава и припомни, че сертификат се осигурява и за преболедували, както и при направен антигенен тест и PCR тест.

Президентът посочи още, че като част от Европейския съюз нашата икономика и туризъм са свързани с останалите страни, което също трябва да поражда чувство на отговорност.

"До затваряне на бизнеси няма да се стигне – учрежденията и всички фирми продължават да работят", каза Румен Радев и отбеляза, че има приети мерки от правителството, които не са спирали да се прилагат и средства за бизнеса ще бъдат осигурени.

От "Изправи се БГ! Ние идваме" пък призоваха заповедта да бъде отменена, а ако това не стане обединението ще я атакува пред Върховния административен съд и пред Комисия за защита от дискриминация.

"Факт е, че заповедта за въвеждане на зелен сертификат в България разделя обществото, разделя българите на ваксинирани и неваксинирани. Разделя и браншовете, областите и обектите, в които ще се прилага – не във всички търговски обекти, не в административните сгради. И отново ще бъдат ударени търговските обекти, хотелите, обектите за спорт и за култура", каза Манолова пред журналисти.

Според нея при 20% ваксинирани в страната тази заповед ще бъде "абсолютно неработеща" и "неизпълнима на практика". "Невъзможно е да се отговори на изискванията, които здравният министър е заложил в заповедта. Не е ясно защо например наличието на антитела не е основание за издаване на зелен сертификат. Не е ясно защо хората, които по медицински причини не могат да се ваксинират, не са изключени от обхвата на тази заповед. Не е ясно и как отговаряме на въпроса, че и ваксинираните могат да се заразят и могат да заразяват", добави Манолова.

По думите ѝ новите мерки няма да ограничат разпространението на коронавируса, а ще "създаде допълнителни проблеми и допълнително разделение в обществото".

Манолова каза още, че "Изправи се БГ! Ние идваме" може да се включи в протестите, ако министърът "не проумее общественото напрежение, гражданското недоволство, както и несъвършенствата, пороците и проблемите на издадената от него заповед".

Тя подчерта, че вина за малкото ваксинирани на първо място носи кабинета "Борисов 3", а в момента от ГЕРБ са най-големите критици. "Реално проблемът го създадоха те със своето абсолютно неадекватно поведение", каза Манолова. 

ГЕРБ видя саботаж срещу бизнеса и хората във въвеждането на новите мерки

От партията на бившия премиер Бойко Борисов обявиха въвеждането на зелен сертификат в такива кратки срокове за саботаж срещу бизнеса и хората. "Това е нарушение на свободната воля за избор. Това е нарушение на конституционни права и е правилна реакцията на българските граждани срещу това необмислено решение на проваления министър Стойчо Кацаров и на кръстника на това правителство Румен Радев. По най-бързия начин трябва да се върнат зелените коридори за ваксини", каза на брифинг Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Според нея всеки час, в който Кацаров продължава да е на поста здравен министър, е грубо погазване на избора на всеки българин да живее в свободна и демократична държава, както и "груба злоупотреба с доверието на хората".

"В паниката и в страха си вчера в 21 ч. министър Кацаров забърка много голяма каша, която много трудно може да се оправи", добави бившият здравен министър и кандидат-депутат на ГЕРБ Костадин Ангелов.

По думите му здравният ефект от тази мярка е нулев. "Защото например Георги може да влезе със сертификата на Иван, ние няма да постигнем търсения медицински ефект, няма да облекчим и здравните власти. Това ще накара гражданите масово да се втурнат към лабораториите. Болни и здрави ще се редят на една опашка, за да се изследват", каза Ангелов.

Подкрепеният от ГЕРБ кандидат за президент Анаста Герджиков призова да се отложи въвеждането на зелените сертификати за достъп до различни дейности на закрити пространства. "Изискването за зелен сертификат е възможно само при висока степен за ваксиниране", каза той.

Герджиков призова и за връщане на националния оперативен щаб за борба с коронавируса, "защото очевидно изпълнителната власт не се справя със здравната криза". По думите му трябва да се предвидят сериозни компенсации за засегнатите сектори, преди ограниченията да бъдат въведени.

Нинова: Кацаров не е в състояние да се справи с кризата

"Министър Кацаров не е в състояние да се справи с кризата, която се задълбочава. Очакваме да подаде оставка", написа по-рано лидерът на партията Корнелия Нинова във Фейсбук, позовайки се на решение на Изпълнителното бюро на партията. В него се казва, че ваксинирането е доброволен акт.

"Нека всеки, който желае, да го направи. Ваксината би помогнала да се ограничи разпространението на болестта и да спаси човешки живот. В същото време не трябва да бъдат ограничавани конституционните права на гражданите. Въвеждането от служебния кабинет на "зелен сертификат" по този необмислен начин е неприемливо и неработещо", коментира лидерът на БСП.

По думите ѝ тези мерки се прилагат в европейски държави, където висок процент от населението е ваксинирано, но е неприложимо за България.

"Ако такъв сертификат няма да се изисква за деца до 12 години, това означава ли, че е задължителен за деца между 12-18 години и че те трябва да бъдат ваксинирани? Настояваме решенията да бъдат отменени и мерките да се обсъдят внимателно отново", казва Нинова.

През миналата седмица бе обявено, че тя за втори път е заразена с Covid-19 и веднага ѝ бе осигурено място за наблюдение във ВМА.

Кирил Петков: И хората с антитела да имат същия статут като тези със зелен сертификат

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков и бивш служебен министър подкрепи Стойчо Кацаров, но предложи и хората с много антитела да имат документ, подобен на зеления сертификат. 

"Много е важно към зеления сертификат да се добави още един документ с който всички, които са били болни от Covid и имат високо ниво на антитела да имат същия статут за работа и посещение на обществени места, както тези, които са ваксинирани", каза Петков.

По думите му този статут трябва да се предостави чрез безплатен тест за антитела.

Според "Продължаваме промяната" издаването на сертификат на преболедувалите трябва да стане на две стъпки. Първо – ако имате високи антитела в момента автоматично да се издава зелен сертификат за 3 месеца. Второ – ако накрая на 3-те месеца отново имате достатъчно антитела или те са се повишили, валидността на сертификата да се удължи за период от още 6 месеца, така че да станат общо 9 месеца.

Идеята на формацията е какъв точно да бъде прага на антитела, които ще се признават за издаване на такъв сертификат трябва да се определи от здравните власти.

"Така ще се удължи периода, в който всички работещи и хора, които посещават обществени места, ще могат да имат същите права, както ваксинираните. Едновременно ще се гарантира, че хората са защитени и разпространението на болестта ще бъде намалено", добави Петков.

Според "Продължаваме промяната" безплатното тестване на антитела и издаването на сертификат за това ще даде възможност много хора, които са преболедували да работят спокойно и бизнесите и индустриите да не спрат работа.

Споделяне

Още по темата

Още от България