Пламен Орешарски:

Ръстът на пенсионната възраст ще бъде спрян заради младежката безработица

Премиерът е против данъка върху лихвите по депозитите, но и срещу премахване на данъци

Сн. БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски обяви в събота, че ръстът на пенсионната възраст ще бъде спрян по две причини – високата младежката безработица и по-ниската продължителност на живота у нас спрямо средните стойности за ЕС.

”Ще задържим увеличението на пенсионната възраст по две локални причини. На първо място, ние имаме много висока младежка безработица – несъразмерно висока, ако проследим динамиката в европейските страни. Такава висока младежка безработица имат само някои страни, които са засегнати от дълбока дългова криза, оттук и много сериозни рестрикции в техните бюджети. Така че всяко по-нататъшно увеличаване на пенсионната възраст е натиск върху младежката заетост от една страна. И от друга – продължителността на живота у нас за съжаление е по-ниска от средноевропейските стойности”, коментира той пред  Дарик радио.

Той не уточни откога и за какъв период от време ще се замрази планирания ръст на пенсионната възраст. ”Нека проследим най-напред как се развиват демографските процеси в бъдеще. Но мярката при всички случаи ще бъде временна”, заяви той.

Сега жените се пенсионират на 60 години и 8 месеца при 34 години и 8 месеца стаж, а мъжете - на 63 години и 8 месеца при стаж от 37 години и 8 месеца. Всяка година възрастта и стажът трябва да растат с по четири месеца, докато не достигнат 63 години възраст и 37 години стаж за жените и 65 години възраст и 40 години стаж за мъжете през 2021 година.

Премиерът заяви още, че остава на позицията си против данъка върху депозитите, но подчерта, че не е склонен да премахне нито един данък, ако не е налице друг приходоизточник. Орешарски добави, че не е склонен и на промени по отношение на ДДС.

Орешарски обяви, че се обмисля вариант за намаляване размера на дивидента, който държавните предприятията изплащат на държавата от догодина. 

"Сега дивидентът е 80 на сто, а това граничи с механизъм за декапитализация на предприятията", посочи той, не уточни за какво намаление се предвижда.

”Давам си ясна сметка, че предстои трудна зима и че много български домакинства са на ръба по отношение на редовното плащане на сметките, каза още Пламен Орешарски. Работи се по вариант за плащане на ток до определено количество на по-ниска цена. Макар че от това ще се възползват и богатите, все пак ще се даде възможност за смекчаване на натиска върху на най-бедните домакинства”, каза още Орешарски.

”Правим усилия, така да се ребалансира енергийната система, че не само да не се увеличава цената на тока, а и да започне да остават ресурси в системата и в отделните производители, за да може те да се развиват, а не да се декапитализират. Мислим в този план от другата година да намалим малко и размера на дивидента, който предприятията превеждат в държавния бюджет. Сега е 80 на 100. Това граничи на механизъм за декапитализация на фирмите", добави още Орешарски.

По повод увеличението на обезщетението за отглеждане на дете между една и две години от 240 лева на 310 лева Орешарски заяви, че добрата практика е майките да получават високи обезщетенияза кратък период, след което   отново да се интегрират на пазара труда. ”Реалностите в България обаче не ни позволяват това”, посочи той.

"През 2014 година помощта ще е толкова, колкото позволяват финансовите възможности. Ще се опитаме да подпомогнем бюджетите на домакинствата с най-ниски доходи. Даваме си сметка, че колкото и да ги увеличим, те няма да са достатъчни. Нивото, от което тръгваме, е много ниско. Раждаемостта и демографската структура зависи не само от целевите помощи, но по-важното са очакванията на хората и перспективите. По-добре е, когато обезщетенията са по-добри, а майките бързо се интегрират обратно в пазара на труда. Едно по-дълго обезщетяване на майките е право, но не е задължение, така че тези майки, които имат перспективна работа, и искат да растат в кариерата си, и сега не се възползват", каза още Орешарски.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?