Ръстът на цените в Русия започва да влияе върху рейтинга на Путин

Ръстът на цените в Русия започва да влияе върху рейтинга на Путин

Ръстът на цените в Русия се отразява на рейтинга на президента Владимир Путин и на управляващата партия "Единна Русия", твърдят експерти, цитирани от московския вестник "Ведомости".

Недоволството от поскъпването на жилищно-комуналните услуги, бензина и основните продукти пада като "отразена светлина" върху доверието към президента и неговата партия, отбелязват те.

Според политолозите засилването на тази негативна тенденция може да намери израз на регионалните избори през септември, а в перспектива - и на парламентарните догодина.

По данни на Фонда за общественото мнение (ФОМ) от 16 август, ако следващата неделя имаше избори за президент, за Путин биха гласували 72 на сто от руснаците срещу 76 процента през април и май. Намалял е и броят на онези, които безусловно вярват на президента. През май те бяха 42 на сто, а през август са 37 процента. Има незначителен спад и на тези, които оценяват положително работата на Путин на президентския пост - от 86 на сто през май на 84 процента.

Според шефа на ФОМ Александър Ослон още е рано да се правят кардинални изводи, защото от март 2014 г. (след избухването на украинската криза - бел. ред.) рейтингът на президента показва незначителни колебания. За масовите настроения повече говори динамиката на оплакванията от растящите цени, казва той. Тази динамика намира израз в отношението към "началниците", обаче президентът се оказва на последно място в този списък. "В представите на повечето граждани Путин влияе на всичко, но не управлява всичко", отбелязва Ослон.

Подобна тенденция отбелязва и друга социологическа агенция - "Левада център". Според нейния заместник-директор Алексей Гражданкин има лек спад на положителното отношение както към президента, така и към всички елементи на властта и към партия "Единна Русия".

Въпросът на предстоящите избори обаче ще бъде не за това колко привлекателна или не е фигурата на властта, а за това кой е за предпочитане в сегашната ситуация - властта или нейните опоненти. И тъй като постепенно укрепва мнението, че за ръста на цените са отговорни президентът и управляващата партия, това може да доведе до по-слаба активност на изборите, но не и до прегрупиране на политическите сили, т. е. няма да повлияе на резултатите, отбелязва Гражданкин.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?