Расте интересът на българите към безалкохолните и бутикови бири

Петър Недялков (вляво) демонстрира как се разливат различните видове пиво

 През 2018 г. консумацията на бира на глава от населението в България е била 75 литра или 150 стандартни бутилки пиво като 93% от изпитата в страната бира е местно производство. Тенденцията е на ръст на интереса на българите към безалкохолните, нискоалкохолните и бутиковите бири, включително с повишено съдържание на антиоксиданти и витамини. Това сочат данни на Съюза на пивоварите, представени по време на второто издание на Националната бирена академия в четвъртък вечерта.

В неговите рамки преподавателят по технология на пивото от Университета по хранителни технологии – Пловдив Петър Недялков опроверга мненията, че бирата от една и съща партида е различна според това дали е в стъклена, пластмасова или метална опаковка."Единственото, което се случва, е че пивото преминава през различни бутилиращи линии - за стъкло, кенове, кегове или PET, но това не променя самия продукт. Трябва да се отбележи обаче, че видът опаковка има значение за срока на годност на пивото. Ето защо, ние винаги съветваме потребителите внимателно да четат етикетите, още повече, че произвежданите в страната бири имат списък на съставките и стойността на калориите на етикетите си“, посочи той.

Недялков отбеляза, че именно в областта на предоставянето на хранителна информация върху етикетите на пивото българските пивоварни заемат лидерски позиции в Европа. "Почти 100% от произвежданите у нас бири имат списък на съставките върху етикетите си, а 98% - на калориите", каза той.

"Националната бирена академия продължава и през тази година с поредица от инициативи, с които  се стремим да разширим познанието за пивото и съвременната бирена култура. Едно от най-важните неща е прозрачно, с научни доказателства и факти, но по разбираем  и популярен за крайния потребител начин, да дадем информация за категорията и технологичния напредък в пивоварната индустрия.“, обясни изпълнителният директор на Съюза на пивоварите Ивана Радомирова.

В организацията членуват пивоварните "Болярка - ВТ”, "Бритос”, "Загорка”, "Каменица”, "Карлсберг  България”, "Ломско пиво”, "Доровски инвест“ и техните доставчици на суровини, материали и оборудване.

Споделяне

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?