Расте опасността от фалит на Гърция, премиерът Пападимос е оптимист

Расте опасността от фалит на Гърция, премиерът Пападимос е оптимист

Гръцкият премиер Лукас Пападимос изрази увереност, че споразумението по ключовия план за размяна на облигации може да бъде постигнато навреме. В интервю за телевизия Си Ен Би Си премиерът демонстрира оптимизъм на фона на нарастващите опасения, че Атина няма да успее да избегне неконтролиран фалит, посочва Ройтерс.

Гърция се нуждае от споразумение с частния сектор, с Европейския съюз и Международния валутен фонд, за да избегне дефолт, но преговорите с частните кредитори приключиха без споразумение в петък.

"Има малка пауза в тези обсъждания. Но аз съм уверен, че те ще продължат и че навреме ще постигнем споразумение, което ще бъде взаимно приемливо", заяви в интервюто Пападимос.

Инспектори от ЕС, МВФ и Европейската централна банка, които се очаква да пристигнат в Атина във вторник за обсъждане на втория спасителен пакет за Гърция от 130 милиарда евро, предупреждават, че споразумението с частния сектор за отписване
на гръцкия дълг трябва да бъде постигнато, преди те да се съгласят да предоставят на страната нова помощ.

"Това е целта. Смятам, че условията са налице, за да стане това", каза Пападимос. Запитан дали Гърция ще се нуждае и от нова помощ в допълнение на тази, обещана на страната на срещата на еврозоната през октомври, Пападимос каза, че това няма да е необходимо.

"Смятам, че средствата, обещани на срещата на еврозоната, плюс резултатите от участието на частния сектор трябва да са достатъчни , за да бъде подкрепена финансово
гръцката икономика," каза Пападимос.

Той подчерта, че напускането на еврозоната и връщането към драхмата не е възможно, и изрази убеденост, че страната ще избегне фалит през март, когато ѝ предстоят плащания от 14,5 милиарда евро.

Редица експерти и инвеститори обаче са изключително обезпокоени и смятат, че временното прекъсване на преговорите между Международния финансов институт и гръцкото правителство е сигнал, че "размяната на облигации по гръцкия дълг се намира в много критична фаза", посочва агенция Блумбърг.

"Ако преговорите с частните кредитори по отписване на гръцкия дълг се провалят и не стигнат до споразумение, тогава Гърция ще фалира, а проблемът ще се разшири", прогнозира ръководителят на Грейлок кепитъл мениджмънт (Greylock Capital Management),  която участва в преговорите по гръцкия дълг.

Директорът на най-големия инвестиционен фонд Пимко (Pimco) твърди, че пониженията на рейтингите на икономиките от еврозоната миналия петък били предизвестие за "очакван фалит на Гърция". Бил Грос отбелязва, че е "възможен бум на дълга в еврозоната", като препоръчва на международните инвеститори да потърсят по-сигурни убежища за своите облигации и по-специално да прибегнат до американските ценни книжа.

Ройтерс коментира, че "преговорите по гръцкия дълг са се оказали в безизходица в момент, когато кредиторите на Гърция са заели позиции зад отбранителната линия и че оптимизмът от миналата седмица се е сринал".

Икономически анализатор на Морган Стенли (Morgan Stanley) преценява, че на етапа, на който сега се намирали преговорите с Гърция имало по-голяма опасност банките да бъдат принудени, а не доброволно да участват в програмата за преструктуриране на гръцкия дълг.

Американският в. "Уолстрийт джърнъл" пише, че ако не бъде постигнато споразумение с кредикторите на Гърция, тогава страната щяла да има нужда от още един кредитен пакет в размер на много милиарда евро, за да покрие своите задължения. "В противен случай ще настъпи некоординиран фалит", допълва вестникът.

Три сценария за бъдещето на Гърция

Основните търкания между гръцката страна и частните кредитори по отписването на дълга се свеждат главно до лихвата по новите облигации, както и по начина на плащане на тези ценни книжа. Частните кредитори искат над 5 на сто да е лихвата, докато Гърция не е склонна да предостави тези облигации за лихва от над 4 на сто.

Твърди се, че Германия е оказала натиск миналата седмица лихвата по новите облигации да е между 2 и 3 на сто. Международният валутен фонд (МВФ) смята, че за да е устойчив гръцкият дълг, лихвата не трябва да надхвърля 3,8 на сто, отбелязва в понеделник атинският вестник "Катимерини". От тази гледна точка според вестника сценариите за бъдещето на Гърция са три.

Първият би могъл да е катастрофален - ако Гърция не се договори с частните кредитори по дълга или ако участието им в него е много по-малко от договореното (в своя втори спасителен пакет европейските лидери предложиха отписването да е в размер до 50 процента, но Гърция иска то да е повече).

Вторият е междинен сценарий и до него би могло да се стигне, ако двете страни се споразумеят за лихва между 4 и 5 на сто, а в отписването на гръцкия дълг бъдат включени и гръцки облигации, притежавани от Европейската централна банка.

Добрият сценарий предвижда правителството в Атина и частните кредитори да постигнат споразумение и едновременно с това еврозоната да реши да предостави на Гърция по-голяма финансова помощ от тази, договорена в края на октомври в размер на 130 млрд. евро.

Това ще е най-благоприятният сценарий за Гърция, тъй като и тройката от ЕС, ЕЦБ и МВФ ще приеме новите отклонения по отношение на бюджетния дефицит и рецесията, но надзорът върху страната ще стане още по-строг, пише "Катимерини".  

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?