Раздор сред кметовете заради исканата оставка на Борисов

Раздор сред кметовете заради исканата оставка на Борисов

Поисканата от БСП, АБВ и ДПС оставка на премиера Бойко Борисов заради провала на българската кандидатура за шеф на ООН внесе раздор сред кметовете.

В четвъртък следобед Националното сдружение на общините в Р България (НСОРБ) разпространи позиция, според която ръководството на организацията "най-категорично се противопоставя на опитите за дестабилизация на страната".

Според съобщението до медиите позицията е на управителния съвет на сдружението.

"Намираме се в началото на нов програмен период за европейските фондове, тече структурирането на бюджет 2017, прави се реформа в местното самоуправление. Местната власт, в лицето на ръководството на НСОРБ, категорично заявява, че в момента България няма нужда от дестабилизация на институциите", се посочва в позицията.

Според текста "в днешния изключително критичен и важен за Европа и Балканите момент стабилността на държавата в контекста на предизвикателствата и проблемите на местната власт е от изключителна важност за нас".

Около час след позицията на НСОРБ от пресцентъра на БСП сигнализираха, че "управляващите притискат кметовете за подкрепа".

"Управляващи са оказали натиск върху членовете на УС на Националното сдружение на общините в България. От управителния орган на сдружението са били инструктирани да приемат позиция, в която да се обясни, че ако в страната има политическа нестабилност и предсрочни избори, то те биха поставили под риск усвояването на средства по европейски програми", съобщиха от левицата.

Оттам допълниха, че декларацията на НСОРБ е срещнала "категоричния отпор от кметовете на БСП, които са отказали да подпишат подобен документ".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес