Размерът на компенсациите спъва компромиса с Либия

Размерът на компенсациите спъва компромиса с Либия

Уреждането на случая с осъдените на смърт български медици се сблъсква с липсата на компромис по въпроса за финансовите компенсации. Това съобщиха в петък от Асоциацията на семействата на заразените със СПИН деца в Либия и така опровергаха очакванията, анонсирани от фондация “Кадафи”, на 22 юни да бъде обявен компромис между ЕС и Либия, който да сложи край на кризата с осъдените медици.

От Европейската комисия (ЕК) уточниха, че не са ангажирани с последните преговори в Либия, защото очакваното за този ден споразумение е трябвало да бъде сключено между фондация “Кадафи” и семействата на заразените със СПИН либийски деца.

“Две писти”

“Нещата се развиват по две писти. От една страна са преговорите между Международния фонд в Бенгази и семействата на заразените деца, от друга са преговорите между фондация “Кадафи” и семействата на децата. ЕС и Комисията не са ангажирани с тези втори преговори. Затова не можем да коментираме повече, нито пък да говорим за съдържанието на тези преговори”, заяви Кристиане Хохман, говорителка на комисаря по външните отношения Бенита Фереро-Валднер.

Занапред търсете новини за Либия от Триполи и Бенгази, а не от Брюксел посъветваха от ЕК. Оттам уточниха, че Комисията е сред най-големите донори в Международния фонд, чиято цел е да осигури медицински грижи, психологическа подкрепа за децата и техните семейства, както и за борбата срещу СПИН в Либия.

Проблемът, който препъва компромиса, е липсата на съгласие за обезщетенията.

"Въпреки трудностите в процеса на преговорите, има споразумение по лечението и медицинските грижи за децата", заяви източник от фондация “Кадафи”, ръководена от сина на либийския лидер Сейф ал Ислам. "Продължават разискванията по въпроса за стойността на обезщетяването", добави източникът, цитиран от Ройтрес и БТА.

Либия иска по 10 милиона евро за семействата на всяко от заразените над 400 деца.

Фондация “Кадафи”: ЕС да спазва “ангажиментите”

Вместо споразумение, фондация "Кадафи" разпространи в петък комюнике с настояване ЕК да спазва "обещанията и ангажиментите", поети от двете страни с цел уреждане на случая с осъдените на смърт в Либия български сестри и палестинския лекар.

Фондацията, която ръководи преговорите между семействата на заразените с вируса на СПИН деца, Либия и ЕС, "подчертава необходимостта от германска подкрепа за изпълнение на (европейските) обещания и ангажименти".

Тези ангажименти са упоменати в подписани на 10 юни при посещението в Либия на еврокомисаря по външните отношения Бенита Фереро-Валднер и германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер документи, се уточнява в комюникето, цитирано от БТА.

Ангажиментите се отнасят до подкрепата за специалния фонд за подпомагане на семействата на жертвите, модернизацията на

Центъра по имунология в Бенгази и присъединяването на Либия към евро-средиземноморското сътрудничество с акцент реализиране на европейски проекти в Либия.

“В края на тунела”

По-рано директорът на фондация “Кадафи” Салех Абделсалам заяви, че "се намираме в края на тунела", след като семействата на децата са приели принципа за уреждане на казуса.

"В случай на компромис по последната точка, отнасяща се за финансовите компенсации, споразумението ще бъде смятано като отказ от страна на семействата на либийските деца от смъртното наказание, поискано за медиците", каза говорителят на асоциацията Идрис Лага.

"Тогава това споразумение ще бъде представено на Висшия съдебен съвет, който може да реши да промени смъртното наказание на затвор или нещо друго", допълни Лага пред Франс прес, като по този начин намекна за евентуално освобождаване на медиците, предаде БТА.

Калфин: Все още сме далеч от решаването на проблема

От либийска страна бяха пуснати няколко информации, които ме е страх, че бяха интерпретирани прекалено оптимистично от България, коментира в петък външният министър Ивайло Калфин от Брюксел. Това, което казаха фондация “Кадафи” и асоциацията на семействата на заразените със СИПН деца е, че по-скоро те ще съобщят за евентуален постигнат напредък в разговорите с представителите на ЕС, уточни той в предаването “Денят започва” на БНТ.

Калфин допълни, че активният диалог с фондацията на сина на Кадафи и асоциацията на родителите продължава.

“Но сме все още далеч от решаването на проблема. Кога ще бъде постигнато споразумение и кога ще бъде обявено, аз не мога да кажа”, посочи министърът.

По повод различия начин на представяне на компенсациите за семействата – за Запада това е хуманитарна помощ, а за либийците – “кръвнина”, която България официално отказва да признава и изплаща, Ивайло Калфин заяви, че когато се говори за компенсации, не става дума задължително да парични средства. Това е и ангажимент за лечение на заразените деца, обучение на лекари, съвместни проекти, доставка на оборудване в болницата, която ще се изгради в Бенгази, каза Ивайло Калфин.

На въпрос какви средства е събрал българският бизнес за международния фонд, след като български държавници и медии призовават международния бизнес да подпомогне фонда, външният министър каза, че има събрани средства в България и те са отишли за лекарства. Калфин не спомена стойността на лекарствата, но уточни, че те все още са в България.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?