Разследвана бивша шефка на НЗОК назначена в МФ

Разследвана бивша шефка на НЗОК назначена в МФ
Разследваната за престъпления по служба бивша директорка на Здравната каса Жени Начева е била назначена за държавен експерт в Министерството на финансите (МФ), научи Mediapool. Тя работи в отдел “Фискални и социални анализи и прогнози“ към Дирекция “Икономическо планиране и анализи“.

От МФ потвърдиха пред Mediapool за назначението на Начева.

Звеното, в което е постъпила, извършва остойностяването на медицинските дейности, на базата на които да се определят цените в следващия Национален рамков договор. Начева има рутина в остойностяването, тъй като преди да поеме за кратко управлението на касата, тя оглавяваше дълго време бюджетната дирекция на НЗОК.

Според финансовото министерство е хубаво “един добър експерт“ да работи във ведомството.

През април Начева бе освободена като шеф на НЗОК по искане на прокуратурата, след като ѝ бяха повдигнати две обвинения за престъпление по служба.

Начева бе обвинена за това, че е позволила разплащане над лимитите с болница Хаджи Димитър в Сливен, болница “Токуда“ и Военномедицинска академия (ВМА). Обвиненията са за малко над 1 млн. лева.

Става въпрос за плащания от минали години и по тогавашния закон Здравната каса имаше право да плаща на болниците за извършената от тях дейност, дори ако сумата надвишава лимитите, ако при проверка се установи, че работата е реално извършена. Досега по обвиненията към Начева няма развитие, а гласуваното ѝ доверие в Министерството на финансите показва, че управляващите не я смятат за виновна за източването на касата.

Говорителят на Софийската градска прокуратура Маргарита Немска не се ангажира с конкретен срок, в който разследването ще приключи и добави, че няма пречка Начева да бъде назначена на държавна работа. Прокурор Немска обясни, че се чака изготвянето на счетоводна и на банкова експертира по делото, след което ще се направи анализ на събраните материали и ще се прецени какво да се прави по нататък. По думите ѝ разследването на може да приключи бързо, защо всичко по делото трябва да се направи много прецизно.     

От Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) коментираха, че назначението на Начева в министерството е сигурен знак, че обвинението няма да стигне до съда. “То най-вероятно е било повдигнато фиктивно, по политически причини, а прокурорите са направили услуга на изпълнителната власт. Начева е била компенсирана с висок пост в министерството на финансите“, смятат от ЦЗПЗ.

Начева оглави Здравната каса през февруари тази година и беше предложена за поста от ГЕРБ, като кандидатурата ѝ беше лансирана лично от финансовия министър Симеон Дянков. Преди това Начева оглавяваше бюджетната дирекция на НЗОК.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?