Разследваният шеф на комисията за конфликт на интереси подаде оставка

Филип Златанов. Снимка: БГНЕС

Обвиняемият за длъжностно престъпление Филип Златанов е подал в четвъртък оставка като шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Той бе отстранен от този пост два месеца по-рано от Софийския градски съд по искане на прокуратурата.

Оставката на Златанов е била депозирана в 12.30 часа в парламента в четвъртък, съобщи депутатът от БСП Кирил Добрев, който председателства временната анкетна комисия за проучване на дейността на комисията, добила скандална известност покрай разкритията на прокуратурата за тефтерчето на вече бившия ѝ председател, в което той записвал директиви кой как да бъде "ударен".

Скандалът с тефтерчето гръмна в средата на юли т.г., когато прокуратурата разпространи данни от разследването си срещу бившия председател на комисията Филип Златанов, от което се разбра, че той е имал "таен бележник" с инструкции срещу кое лице да се засили натискът на комисията и срещу кое – да се забави.

Тефтерчето, в което имаше инициали на даващите инструкции (Б.Б., Ц.Ц., И.Ф.), предизвика сериозни подозрения, че става дума за бившия премиер Борисов, заместника му Цветан Цветанов и за "сивия кардинал" в ГЕРБ Искра Фидосова.

Заради разкритията, че И.Ф. е нареждала кой да бъде "ударен", а кой - "пожален" от комисията, Фидосова подаде оставка от ръководството на ГЕРБ и като народен представител. След това парламентът създаде и временна анкетна комисия, която да проучи по-детайлно как е работила комисията за конфликт на интереси по времето на правителството на ГЕРБ, дали е действала под натиск, както и кои хора са ставали обект на преследвания от нейна страна.

Комисията ще работи два месеца. В нея влязоха осем народни представители на паритетен принцип – по двама от всяка парламентарна група. Председател на комисията е Кирил Добрев от Коалиция за България.

По време на дебатите по темата в парламента защитната теза на депутатите от ГЕРБ бе, че комисията за конфликт на интереси е колективен орган и следователно председателят ѝ сам не е можел да взема решения.

Споделяне

Още по темата

Още от България