Разцепление между лидерите на протеста

Две палатки до Народното събрание поставят началото на палатков лагер срещу властта

Снимка: БГНЕС

В понеделник, на 16-ия ден от протестите, неформалните им лидери се скараха и влязоха в остър конфликт, но по-рано през деня започна изграждането на палатков лагер. Първите две палатки бяха опънати в градинката между парламента и Софийския университет. Планирано е такива да бъдат разположени и пред президентството. Те ще останат пред сградите на властта докато не се изпълнят исканията на учреденото в неделя гражданско движение, наречено "Орлов мост".

Протестиращите настояват за провеждане на референдум за Велико Народно събрание и налагане на мораториум върху изпълнителните дела на банките. Те искат още промяна в Изборния кодекс, така че гражданите да могат да участват директно в избори със свои представители.

"Искаме свободен достъп до изборите на гражданите без посредничеството на партии, чрез инициативни комитети с преференциални листи, което означава, че ще се гласува за личност. Искаме премахване на мъртвите души от избирателните списъци чрез предварителна регистрация, т.нар. активна регистрация. Искаме възможност за отзоваване на депутатите чрез механизма на референдума или изборната ни система. Четвърто – искаме гражданско участие в ЦИК и РИК с възможност за пълен контрол на процеса. Искаме тези промени да влязат в Избирателния кодекс", заяви пред БНР един от лидерите на протестиращите - Ангел Славчев.

Протестиращите вече са изпратили писмо до председателя на парламента Цецка Цачева, където посочват исканията си.

"Хората са написали, че ще се приберат в къщите, когато изпълнят тези свои ангажименти. Казваме, че ние сме работодатели на това народно събрание. Те до 12-ти трябва да работят и да свършат тези неща", заяви още Ганчев. "И сега сложихме началото. Имаме информация, че идват палатки отвсякъде. Включително имаме подкрепа и от страната", добави той.

В същото време Янаки Ганчев, който се определи като организатор на делничните протести в София, обвини Ангел Славчев, Янко Петров и Дончо Дудев "в опит да яхнат" гражданското недоволство от името на БСП.

Ангел Славчев пък нарече обвиненията на Ганчев "долнопробни" и припомни, че протести през седмицата са провеждани заедно с хулиганите.

"На практика в този разнобой, както искате го наречете, това е опитът на няколко човека, които организират протестите в неделния формат, да се обявят, че имат нещо общо с Орлов мост, който на практика доведе до тази промяна и оставката на правителството - те нямат никакви заслуги за това", каза Янаки Ганчев, цитиран от Дарик радио.

В отговор Славчев заяви: "Ние сме физическите организатори на големите протести в неделя - цялата координация, организация - всичко е под наш контрол. Янаки Ганчев си правеше протестите през седмицата, с хулиганите, когато се биха хора с полицията".

По думите на Ганчев, Славчев, Петров и Дудев са "неделни клоуни" от младежката организация на БСП. Известно е, че допреди 2 г. Славчев е бил шеф на младежката организация на БСП, а сега е начело на младежкото крило на "Русофили".

Протестиращите около Янаки Ганчев, обединени в сдружение "Орлов мост", разпънаха две палатки в градинката между Народното събрание и сградата на Ректората на Софийския университет. От там беше излъчена представителна група, на която ѝ бе даден мандат да поиска от министъра в оставка Свилен Нейков да разреши безплатното ползване на спортната зала "Арена Армеец" в София. За 9-и март е планирана национална кръгла маса, където протестиращите трябва да отсеят искания и да излъчат представители. Наемът на залата е около 15 хил. лева на ден.

"Държавата на практика сме ние. Би следвало да ни се предостави за няколко часа", заяви Ганчев. От кабинета на спортния министър в оставка Свилен Нейков обаче са му казали, че залата е ангажирана в дните между 7 и 9 март, включително, поради което сега протестиращите търсят други варианти.

Споделяне

Още по темата

Още от България