Разцепление назрява в италианското "Движение 5 звезди"

Скандал назрява в третата политическа сила в италианския парламент "Движение 5 звезди", съобщава електронното издание на в. "Кориере дела сера", цитирано от БТА в неделя.

Разделението е обхванало редиците на сенаторите от движението на комика Бепе Грило. Оказва се, че вчера 12 от тях не са се подчинили на партийното нареждане да не подкрепят кандидатурата на Пиеро Грасо за председател на Сената и по време на тайното гласуване са пуснали бюлетина за него.

Лидерът на движението е бил бесен от това предателство и според негови приближени е отправил призива: "Онези, които са ни предали, да си ходят".

От позицията на движението на Грило в парламента зависи евентуалното съставяне на управляваща коалиция в страната, изпаднала в политическа безтегловност след изборите.

Италианските парламентарни избори в края на февруари приключиха с резултати, които не позволяват на никоя партия да сформира правителство. Лявата коалиция на Пиер Луиджи Берсани взе абсолютно мнозинство в долната камара на парламента, но разполага само с относително мнозинство в Сената. Дясната коалиция на Силвио Берлускони е на второ място, но никоя друга партия не иска да се коалира с нея, докато той е неин лидер.

"Движение 5 звезди" на комика Бепе Грило, което събра протестните вотове, стана трето и левицата разчита на евентуалната му подкрепа за съставяне на правителство. Центристката коалиция на досегашния премиер Марио Монти е четвърта.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа