Реакции за убийството на Зоран Джинджич

Бившият югославски президент Воислав Кощуница окачестви като "ужасен" извършения днес атентат срещу премиера на Сърбия Зоран Джинджич.

Най-дълбоко и най-остро осъждам всеки вид тероризъм, насилие, прибягване на сила в политически и друг вид разчиствания на сметки, каза Кощуница, цитиран от ТАНЮГ.

По думите на Кощуница това е само още едно сурово предупреждение, че трябва да се погледне истината в очите и да се види до каква степен престъпността е навлязла във всички пори на обществото.

Лидерът на Г 17 плюс Миролюб Лабус заяви във връзка с новината, че е шокиран от случилото се. Мислех, че политическите убийства са зад нас, но с убийства по никакъв начин не могат да се решават проблемите в обществото. Ще видим какво точно се крие зад това убийство и каква е причината, каза той.

Според него в този момент трябва да се окаже пълна подкрепа на сръбското правителство, да се гарантира нормалната работа на институциите и възможно най-бързо да се открият извършителите на "това гнусно престъпление" и да бъдат наказани.

Хърватският президент Стипе Месич нарече убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич като "акт на лудост". Това не е добре за Сърбия, не е добре и за нас в съседство. Сърбия преживява труден период и това убийство ще забави нейния напредък към демокрация, каза Месич пред репортери.

Това е класически терористичен акт, македонското правителство остро осъжда покушението, заяви говорителят на македонското правителство Сашо Чолаковски. Македонското радио от Белград направи предположението, че зад убийството стоят сериозни икономически интереси на голяма престъпна групировка, на която наскоро Джинджич се е заканил да я разбие. Всички съобщения от Белград обръщат внимание на факта, че неприятелите на Джинджич рязко са се увеличили, след като той беше основна фигура в екстрадицията на Милошевич в Хага.

Американският президент Джордж Буш изрази съболезнованията си на Сърбия след смъртта на сръбския премиер Зоран Джинджич, съобщи говорителят на Белия дом Ари Флайшър, цитиран от АФП. Спомняме си за премиера Джинджич, за ролята му при установяването на демокрацията в Сърбия и за ролята му в усилията за изправянето на Слободан Милошевич пред правосъдието, каза той.

Гръцкият външен министър Георгиос Папандреу, чиято страна в момента председателства ЕС, изказа съболезнования от името на Евросъюза на народа на Сърбия по повод смъртта на сръбския премиер Зоран Джинджич, който беше убит днес, предаде АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?