Реакциите на властта в Русия след протестите от 26 март се променят

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властта в Русия трябва да реагира на митингите и да води диалог с гражданите, заяви в сряда председателката на Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Валентина Матвиенко. Руският вестник "Ведомости" вижда в думите ѝ "първата съдържателна реакция на висшето руско ръководство" след протестите в цялата страна на 26 март, организирани от опозиционера Алексей Навални под лозунга за борба с корупцията.

Матвиенко не за пръв път изказва особено мнение, затова изявлението ѝ не е сензация, смята политологът Михаил Виноградов. "Тя е политик с опит от 80-те и 90-те, по-чувствителна е към темата за социалните и политическите рискове", казва той. Засега няма сигнали властта да е стигнала до консенсусна позиция, съответно всеки представя своя, резюмира експертът.

Сенаторът Вячеслав Мархаев стигна по-далеч от Матвиенко - на заседанието вчера той призова да бъдат проверени доходите и имуществото на руския премиер Дмитрий Медведев, отбелязва друг руски вестник -"Комерсант", цитиран от Би Би Си.

Матвиенко не обърна внимание на това предложение и обясни, че "не е дала протоколно нареждане", защото сенаторът "не го формулирал". "Ако беше го формулирал, аз бих го подкрепила", заяви тя. "Трябва да се анализира онова, което става с митингите" в Русия - властта трябва не "да си крие главата под крилото", а "да се среща с хората, да разбира защо излизат да протестират, какво ги вълнува, да обсъжда начини за решаване на тези въпроси", каза председателката на Съвета на федерацията.

Лидерът на парламентарната партия "Справедлива Русия" Сергей Миронов също прикани Медведев да реагира на разследването на Фонда за борба с корупцията, създаден от Алексей Навални, посочва вестникът.

Доклад на Фонда за тайните богатства на премиера - "корупционна империя", бе публикуван в началото на март. Според него Медведев, бивш президент от 2008 до 2012 г., използвал мрежа от благотворителни фондации, управлявани от негови приближени, за да контролира тайно огромни активи - имения, яхти, лозя и др. По сметки на фондациите били преведени и 70 милиарда рубли, включително подкупи.

Според Миронов "има смисъл (Медведев) ясно да отговори" не на Навални, станал инициатор на разследването, "воден от тесни користни политически цели, а на гражданите".

На политиците в Русия "им се ще да тестват реалните позиции на премиера" и "да маркират участие", констатира анализаторът Виноградов. Колегата му Константин Калачов изтъква, че "всички искат да бъдат в актуалния дневен ред", но "явно няма ясни инструкции от президентската администрация" и всички са "крайно предпазливи" в изказванията.

Депутати и сенатори в Русия критикуват Дмитрий Медведев, защото положението на премиера се е поразклатило, твърди "РБК".

Според източник от "Справедлива Русия" партията променила позицията си - да критикува ли Медведев - буквално в последния момент. "Допреди дни само се говореше, че изобщо не реагираме нито на разследването на Навални, нито на призивите на компартията да проведем собствено, парламентарно разследване", казва той.

"Справедливите руснаци" смятат да повдигнат въпроса за фактите, представени в разследването, още при следващата среща на партийни лидери с президента Путин, заявява друг източник от партията.

Експертите обаче са на общо мнение, че Медведев е отслабнал като политическа фигура, но в най-близко време няма да излезе в оставка. Наблюдателят Евгений Минченко допълва, че протестите окончателно са изключили Медведев от групата потенциални участници в президентската надпревара в Русия догодина.

"Естествено всички усетиха, че премиерът се заклати", коментира критиките срещу Медведев политологът Абас Галямов. За да останат елитите лоялни към премиера, трябва Кремъл да положи сериозни усилия, а засега той демонстративно бездейства, добавя експертът.

Руските депутати и сенатори се опитват да изземат контрола върху протестите и да отклонят удара от президента, за да не бъде подозиран в корупция Владимир Путин, а премиерът Медведев, смята политологът Николай Миронов.

При все това Медведев и Путин твърде дълго време са били тандем в съзнанието на хората в Русия - затова обвиненията в корупция срещу премиера хвърлят сянка върху президента. Сиреч във връзка с президентската изборна кампания не е изключено все пак правителството да излезе в оставка, прогнозира анализаторът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?