Реформаторите притеснени за неустойката по доклада за КТБ

Реформаторите притеснени за неустойката по доклада за КТБ

Какви мерки ще предприеме държавата, за да се защити от неустойки или искове в резултат от разсекретяването на доклада на международната компания "АликсПартнърс" за КТБ, питат депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев. Въпросът е внесен и в Народното събрание с адресат финансовия министър Владислав Горанов.

През последните месеци именно Димитров и Славов най-упорито настояваха за разсекретяването на доклада и дори заведоха дело в съда по този повод. Документът бе публикуван от синдиците на КТБ във вторник, в изпълнение на законови промени, внесени от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Петър Чобанов. От него стана ясно, че основният акционер на банката Цветан Василев и негови съучастници са в основата на източването на КТБ, което е действало поне 10 години, без да бъде забелязано от нито една институция.

След като искането на реформаторите бе изпълнено, сега те са притеснени от възможните искове за вреди, които могат да бъдат предявени от "АликсПартнърс" или трети лица към синдиците и да бъдат платени от масата на несъстоятелността на банката, в резултат от публикуването на документа.

Димитров, Славов и Андреев посочват, че според публикувания доклад КТБ трябва да обезщети "АликсПартнърс" за вреди, загуби, искове или разноски, възникнали от договора, включително претенции от трети страни в резултат от разкриването на предоставени консултации или на доклада. "С други думи, евентуални вреди, пропуснати ползи и разходи на засегнати от посоченото в доклада лица следва да бъдат компенсирани от КТБ чрез масата на несъстоятелността", коментират депутатите.

Затова те питат министър Горанов дали клаузите за имуществена отговорност са съгласувани с него като представител на държавата, която е най-големият кредитор на КТБ, давайки пари на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, за да изплати над 3 млрд. лв. защитени депозити във фалиралата банка.

Депутатите настояват още за информация относно мерките, които ще бъдат предприети за недопускане увреждане масата на несъстоятелността от подобни претенции на трети лица.

Реформаторите са недоволни и от превода на доклада от английски език, който бил пълен с грешки и неточности. Затова те настояват документът да се публикува в оригинал.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес