"АликсПартнърс": Цветан Василев източил 2.5 млрд. лв. от КТБ

Банката е ограбвана още от 2003 г., отклонените от бизнесмена пари са почти невъзвръщаеми

"АликсПартнърс": Цветан Василев източил 2.5 млрд. лв. от КТБ

Бившият основен акционер в КТБ Цветан Василев и негови съучастници са в основата на източването на КТБ, става ясно от разсекретения около 17 ч. във вторник доклад на международната разследваща компания "АликсПартнърс".

Документът е от 575 страници и съдържа имената на основните компании и схеми, през които е източвана банката от 2009 г. насам.

"Въз основа на нашето разследване има ясни доказателства, че г-н Василев, управителният съвет и редица служители и свързани лица (като директори на и акционери в кредитополучателите) са получили и използвали средства от банката, като цяло финансирайки "лични" бизнес сделки", е основният извод в доклада.

Разследването, чиято актуалност е към 23 септември 2015 г., е показало, че банката се е занимавала с редица инвестиционни проекти и търговски дейности, които не са били в полза на нейните финансови интереси, а са предназначени за подпомагане на Цветан Василев, неговите сътрудници и свързаните лица. На няколко пъти тези дейности са довели до изтичането на значителни средства от банката.

"Има поразително високи нива на свързаност между кредитополучателите на КТБ. При "нормално" банково опериране тази степен на взаимосвързаност между висок процент от клиентите не може да съществува", посочват от "АликсПартнърс".

Според доклада, към дружества, свързани с Василев или неговите схеми, са отишли кредити от КТБ за общо 2.5 млрд. лв., за които няма почти никаква надежда, че могат да бъдат събрани.

Прогнозата на британските експерти към 23 септември 2015 г. е, че е постижимо възстановяването на около 750 – 800 млн. лв., което може да се реализира в 12-месечен период.

За значителна част от кредитите в полза на КТБ са били учредени незначителни обезпечения, а има и свидетелства от първа ръка, които предполагат, че това е било и намерението изначално, се посочва в доклада.

Разследването се е натъкнало на редица "червени флагове", които е трябвало да бъдат забелязани или от съответния кредитен екип, или от управителния съвет, или от външния одитор, или от БНБ. Например големи кредити са отпускани на новоучредени фирми без история и собствени средства. Не са учредени надлежно необходимите обезпечения. Много кредити са отпускани уж за оборотен капитал, но реално са усвоявани изцяло веднага след отпускането им. Големи кредити са отпускани за купуването на дялове в други фирми, често по няколко пъти в рамките на свързани групи от дружества.

Източването на КТБ всъщност е започнало много преди 2009 г., става ясно от доклада. Още през 2003 г. например банката купува облигации на "Технотел Инвест" на стойност 75 млн. евро. Парите са платени без каквото и да е проучване на това какво фирмата ще прави с тях. Не е направена оценката как трезорът ще си възстанови парите. Не е отчетено, че фирмата е бил и кредитополучател на банката, което значи, че облигационният заем рисково увеличава експозицията към нея.

По данни на "АликсПартнърс" кредитният портфейл на КТБ се състои от 243 корпоративни клиенти с 472 неизплатени заема.

Сред най-големите неизплатени кредити според разследването са тези в полза на "Родина Пропъртис" и свързаните с нея дружества (642 млн. лв.), "БТК Виваком" (448 млн. лв.), "Петрол" (328 млн. лв.), "Група на Сръбска фабрика за стъкло" (221 млн. лв.), "Русенска корабостроителница" (161 млн. лв.), "Домо Ритейл СА" (119 млн. лв.), "Акванада" и свързани лица (120 млн. лв.), "Рубин Инвест" (97 млн. лв.).

Според "АликсПартнърс" има смисъл да се разгледа възможността за завеждане на дело от страна на синдиците на КТБ спрямо одитора KПМГ, който е проявил небрежност при пет последователни одита.

"АликсПартнърс" са разследвали и предполагаемото изчезване на 206 млн. лв. от касите на КТБ в деня преди обявяването на банката под особен надзор. Според доклада по-скоро въпросната сума е била теглена на траншове от 2011 г. след инструкции от Цветан Василев, а не еднократно на 19 юни 2014 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес