Реформаторите ще подкрепят ГЕРБ само срещу реформи

Реформаторският блок ще даде подкрепата си на ГЕРБ само срещу реформи, обяви във вторник пред БНР Димитър Танев, който е представител "Движение България на гражданите" в преговорния екип на реформаторите за съставяне на коалиционно управление.

Той коментира, че ще се настоява за поемане на ангажименти за реформа в съдебната и административната системи, реформа на пенсионната система, ускоряване на реформите в образованието и здравеопазването, реални мерки за борба с корупцията и престъпността и подобряване на икономическата среда.

"Притеснен съм около информацията за теглене на милиарди нови заеми. Ще предложа за основа на наша позиция да се приеме принципът, че нови заеми могат да се теглят, само ако има яснота за какво ще се ползват. Не може да се "запушват дупки" с подобни суми в нереформирани системи", коментира Танев.

Той уточни, че предстои преговорният екип на РБ да изработи окончателната обща позиция във връзка с преговорите с ГЕРБ, които започват в сряда. В момента е ясно които влизат в екипа. Освен Танев това са още Петър Москов (ДСБ), Румен Христов (СДС), Трайчо Трайков (Гражданския съвет на РБ) и Корман Исмаилов от "Свобода и достойнство". Очаква се БЗНС да посочат свой представител.

Преди ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли възможността да се прави реформа на съдебната система, както я виждат в Реформаторския блок.

Споделяне

Още по темата

Още от България