Реформаторският блок настоя за назначаване на експертна ЦИК

Петте партии искат методиката за изчисляване на резултатите от вота да се запише в закона

От ляво надясно: Корман Исмаилов, Петър Москов, Йонко Грозев, Борислав Сандов и Димо Гяуров

Настоящият състав на ЦИК да бъде разпуснат и на негово място да бъдат назначени експерти по изборно законодателство, които да заслужат постовете си с конкурс. За такава промяна в Изборния кодекс се застъпиха в понеделник петте партии от Реформаторския блок. Техни представители дадоха пресконференция, на която обявиха вижданията си за промяна в закона, уреждащ вота. След приемането на тези идеи десните формации настояват да се проведат предсрочни парламентарни избори.

Идеята им е ЦИК да бъде департизиран, а членовете да се избират чрез публично изслушване пред комисия със състав, определен от президента. Реформаторският блок предлага комисията да се състои от 11 души, включително ръководството, което да е от професионалисти в провеждането на избори. На същия принцип да се назначават и районните и общинските избирателни комисии.

Формациите искат да се създаде актуален списък на избирателите за предсрочния парламентарен вот на базата на гласувалите в последните избори за президент, Народно събрание и местна власт. Според тях трябва да има възможност негласувалите да се дописват на място в изборния ден.

Реформаторският блок предлага въвеждането на задължителна преференция в пропорционалните листи без праг.

Партиите настояват още бюлетините да се броят в центрове в общините и в районите в градове с деление, а не на място в секциите. Целта е да се осигури защита от манипулации на изборния резултат.

В предложенията им също е записано, че обществените медии БНР и БНТ трябва да предоставят равен и безплатен достъп на всички участници в изборите. Частните медии пък трябва да означават, че платеното съдържание, не е информационно.

Сред предложенията е и методиката за изчисление на изборния резултат да бъде посочена в Изборния кодекс, за да се създаде яснота и прозрачност при изчисленията и разпределението на мандатите по райони. Настояват за съдебен контрол върху всички актове на ЦИК, както и на районните и на общинските избирателни комисии, защото сегашната практика била нееднозначна и създавала объркване.

Петте партии искат създаването на нова глава в Изборния кодекс, която да регламентира цялостно правата на наблюдателите, застъпниците на кандидатите и представителите на партиите, които са регистрирани за участие в изборите.

На пресконференцията бе обяснено, че в предложенията липсва акцент върху машинното гласуване, за да не бъде давано основание на управляващите да се оправдават, че няма време. Бе посочено, че са нужни промените и в други закони, сред които Наказателният кодекс, Законът за политическите партии, Законът за радиото и телевизията.

Попитани защо не са отишли на обсъждането на промените в Изборния кодекс в парламента, инициирано от депутата от БСП Мая Манолова, четири от партиите заявиха, че не са били поканени. Йонко Грозев от "Движение България на гражданите“ заяви, че са получили покана, но няма да се включат, защото очевидно целта на управляващите е да протакат.

На пресконференцията освен Грозев присъстваха Петър Москов от ДСБ, Корман Исмаилов от Народна партия "Свобода и достойнство", Димо Гяуров от "Синьо единство" и Борислав Сандов от "Зелените".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?