Лидерът на ДСБ Радан Кънев:

"Реформаторският блок не се интересува от личността, а от проблема "Пеевски"

Радан Кънев. Сн. БГНЕС

Личността на Делян Пеевски не ни интересува, а неговата политическа роля през годините, коментира в понеделник лидерът на ДСБ Радан Кънев пред бТВ. С това той отговори на изказването на бившия лидер на партията Иван Костов, който обяви преди ден, че партиите трябва да спрат да се занимават с Делян Пеевски, който бил "демонизиран".

"Аз не говоря за образа на Делян Пеевски, аз говоря много пъти за кариерата на Делян Пеевски, за назначаването, без да имаш висше образование за заместник-министър, за борда на най-важното държавно предприятие в България "Пристанище Варна", за назначаването в следствието без необходимия стаж, в Държавния резерв на 20 и няколко години, тази борба в момента за това той да бъде народен представител, без да е бил въобще и да присъства като депутат в предишния парламент, монополизирането на цял отрасъл, и то медиите, и то и по хоризонталата като брой медии, и по вертикалата като разпространение, търговия и печат", коментира Радан Кънев.

Според него Пеевски се оказва изчистен образ за най-тежките проблеми на българското общество, които съсипват икономиката на страната. "Така че, когато това се съсредоточава в едно лице, ние не можем да премълчаваме името му", допълни Кънев.

Той коментира и бележката на Костов към блока, че не е изчистил отношението си към ГЕРБ, което искали всички поддръжници на десните идеи. По думите на Кънев отношението на Реформаторския блок към ГЕРБ също е дълбоко персонализирано. "Никой не се интересува от нашето отношение към партията ГЕРБ, всички се интересуват от нашето отношение към нейните лидери Борисов и Цветанов", обясни партийният лидер.

"Ние се изправяме много категорично срещу мафията в икономиката, срещу монополизирането на икономиката, срещу корупцията, срещу корупцията в обществените поръчки на първо място, изправяме се много категорично срещу партийните назначения и партийните уволнения, срещу намесите в съдебната власт и на съдебната власт с мафия", допълни още Кънев.

Лидерът на ДСБ отново обяви, че Реформаторският блок не припознава ГЕРБ за бъдещ коалиционен партньор.

"БСП и ДПС са неспособни да правят реформи, особено в правосъдието, те са партиите, които създадоха и до момента отчаяно крепят статуквото в правосъдието. Същевременно ГЕРБ, особено ако ги персонифицираме през Цветанов и Борисов, направиха големи стъпки също да пазят статуквото. Така че да вярваме, че БСП може да се промени след 120-годишна история, е несериозно. Аз искрено не вярвам, че и ДПС може да се промени. То все повече затъва в образа на мафиотска партия. Възможно ли е да се промени ГЕРБ? Изглажда много трудно, към настоящия момент изглежда много трудно да направят истинските реформи", каза още Радан Кънев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?