Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов:

Реформи и плавно поскъпване на тока с 50% ще спасяват енергетиката

Близки до Ковачки предприятия получавали пари с предимство от НЕК

Васил Щонов, сн. БГНЕС

Цената на тока трябва да расте плавно с приемливи за обществото темпове, като коментираното от служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов необходимо поскъпване на електроенергията с 50 процента ще става плавно – за 5-10 години. Освен това тази мярка за оздравяване на сектора ще върви паралелно със запушването на течовете напари в държавните енергийни дружества, предоговаряне на цената на скъпия ток от възобновяеми енергийни източници, по дългосрочните договори с американските централи "Марица Изток" 1 и 3 и заводските ТЕЦ-ове и либерализацията на пазара.

Това стана ясно след правителственото заседание в сряда, на което бе решено да се създаде енергиен борд към Министерския съвет, който ще се оглави от вицепремиера по икономическите въпроси Екатерина Захариева и в него ще влязат представители на икономическото министерство, на енергийния регулатор, на държавните и частните енергийни фирми, на банките, бизнес организациите, потребителски и синдикални организации.

Енергийният борд ще трябва да изготвя в консенсус редица решения и стратегии за оздравяването на енергетиката, която за последните няколко години натрупа милиардни дефицити.

Служебният премиера Георги Близнашки заяви, че не е приемливо да има драстичен скок на цената на тока, а министър Щонов заяви, че поскъпването трябва да върви с помощи за социално слабите.

Не стана ясно обаче дали се предвижда изготвянето на график за повишаването на цената на тока, какъвто имаше в периода 2001-2004 г. и за какъвто в последните години настояват различни бизнес организации с цел предвидимост и планиране на разходите.

По-рано през деня Васил Щонов коментира пред бТВ, че запълването на финансовата дупка в енергетиката може да бъде постигнато само с рязко увеличаване на цената на тока с 50 процента, което по думите му, заради социалните проблеми на хората няма как да се случи.

Предоговаряне на цените на американските ТЕЦ и ВЕИ-тата

"Разбира се, ако се вдигне цената рязко, системата ще влезе в баланс и всичко това ще може да се изчисти за една година, но това означава хората да плащат 50% или повече за ток, което е безсмислено", разви след заседанието на кабинета тезата си Щонов. Той обаче обясни, че ако не се приложат и допълващи мерки, дори и след подобно поскъпване на тока задлъжняването в системата ще продължи, ако не се реформира секторът и не се управлява добре "Националната електрическа компания", ако регулаторът не провежда последователна политика и ако не се предоговорят дългосрочните споразумения за изкупуване на ток.

”Нещата ще се повторят после. За следващата година НЕК ще натрупа 1 млрд. лева загуби. В момента компанията има пасив от 2.9 млрд. лева. Така общите загуби ще станат 4 млрд. лева, ако се продължава така", каза Щонов.

Той допълни, че положението в енергетиката се е влошило много през последната година и половина заради нехайно управление. Щонов обяви, че НЕК има около 3 млрд. лева приходи на година, но те са крайно недостатъчни.

”Нужни са тежки последователни мерки, за да започнем да излизаме от тази ситуация. Това, което е липсвало в сектора, е последователност. На хората на власт им харесва да сключват големи проекти, а след 10 години проектът може да се обърне срещу нас. Вместо да има някаква прогноза в увеличението на цента тока, има увеличение, после намаление – няма последователност”, каза министърът.

"Не може, когато имаме най-ниската цена на тока в Европа ту да я вдигаме една година, следващата година да я сваляме както е било в периода 2011-214 година", каза Щонов.

Фирми на Ковачки фаворити при разплащанията на НЕК

Едновременно с това енергийното министерство публикува данни, които показват, че потъналата в 3 млрд. лв. дългове държавна "Национална електрическа компания" е плащала редовно и почти в пълен обем на ТЕЦ "Марица Иток 2" и на централи, близки до бизнесмена Христо Ковачки, чиято партия ЛИДЕР наскоро се присъедини към коалицията на бившия журналист Николай Бареков "България без цензура". В много по-малки обеми е плащано на АЕЦ "Козлодуй" – 50 на сто от дължимото, а най-критикуващите държавната енергийна политика – ЕВН и "Енерго-Про", са получавали едва около 23-29 на сто от дължимите им суми.

Причината за публикуването на данните е изказване на вицепремиера Екатерина Захариева, че някои компании с партийни връзки си получават парите с предимство.

Статистиката показва, че държавната ТЕЦ ”Марица Изток” 2, ТЕЦ ”Бобов дол” и ”Брикел” са фаворити при разплащанията на НЕК за изкупен ток през тази година. Държавната ТЕЦ е получила 91% от дължимите суми. На ТЕЦ ”Бобов дол” са платени 90 на сто от сумите, а на "Брикел" – 81%. Тези две дружества се свързват с Христо Ковачки, който на свой ред се свързва с партия ЛИДЕР.

Преди изборите избухна голям скандал, след като се видя, че работниците от мини "Бобов дол", които също са контролирани от Ковачки, са карани под строй да гласуват за БСП, за да има пари от държавата за рудника и ТЕЦ-а. Данните са в пълно съгласие със схемата.

На ТЕЦ ”Свилоза” са платени 72% от дължимите пари, на Топлофикация - Сливен - 71%, а на "Видахим", в която акционер е бившият шеф на борда на "българския енергиен холдинг" Георги Христозов – 70%.

Топлофикация-Плевен е получила 43% от дължимите ѝ плащания, Топлофикация – София и АЕЦ Козлодуй – по половината, ”Софийска вода” – 52%, ТЕЦ Варна – 61%, Топлофикация-Перник – 68%.

Към 31 юли тази година задълженията на НЕК към контрагентите ѝ са набъбнали до над 1.129 млрд. лева. Това е увеличение с 250 милиона лева от началото на 2014 година. Най-големи са дълговете към двете американски централи – ”КонтурГлобал Марица Изток” 3 и ”Ей и ЕС – ЗС Марица Изток” 1 - съответно над 216.4 млн. лева и малко над 288 млн. лева.

Средно НЕК е разплатила към контрагентите си 53% на сто от задълженията си. Но има тежки изключенията Топлофикацията на ЕВН е получили 23%, а ”Енерго-Про България” - 29 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от България