Регионалното министерство ще пусне строежи на Корал само след ОВОС

Регионалното министерство ще пусне строежи на Корал само след ОВОС

Строителният контрол е отменил разрешителните за строежи до плажа Корал, защото одобрените от община Царево проекти са загубили правно действие, а за издигането на ваканционно селище вече е нужно изготвяне на Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Това се казва в информация до медиите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, публикувана във вторник. МРРБ призовава да се спре с "опитите за спекулации", че носи отговорност за строежите на Корал.

Въпросните "спекулации" са, че след разследването на Mediapool и журналистите Атанас Чобанов и Асен Йорданов "Сделката "Корал" – политически цинизъм и корупция" през 2010 година регионалното министерство разбра, че може да спаси по съдебен ред територията от застрояване. Направените постъпки обаче бяха проиграни заради невнесена такса от 20 лева, което не позволи да се разбере как ще приключат делата.

Според МРРБ, изкарването на преден план на ролята му в скандала "обслужва партийни интереси". След политическите коментари обаче, ведомството решава да даде пълен отчет за действията си от началото на тази година. На 17 януари строителният контрол отменяи 3 разрешения за строеж за трафопостове и ваканционно селище в два имота, граничещи с плажната ивица.

Мотивите са, че те са незаконни, защото не е осигурено присъединяването на строежите към електрическата и ВиК-мрежата, както и не е планувана пътна връзка. По-важният мотив обаче е, че строежите нямат ОВОС, както и оценка за екологичната съвместимост с изискванията на НАТУРА. В опит да се оневини по минали прегрешения, в които бе намесен тогавашният министър и настоящ президент Росен Плевнелиев, МРРБ обвинява съда за неволите на плажа Корал.

В писмото се признава, че МРРБ е решило да атакува пред съда 3 подробни устройствени плана (ПУП) за имоти, намиращи се на територията на общината Царево, след като Mediapool публикува разследването за нередностите там. Строителните разрешителни на общината са именно за тези три ПУП-а. Държавата атакува в съда законността за издаването на устройствените планове и завежда три дела, защото не е била уведомена за действията на общината, а е била съсед и това е било задължително.

МРРБ съобщава с повече от година и половина закъснение, че вината за загубените дела не е негова, а на самия съд и на тогавашния областен управител на Бургас (2004-2006 г.)

Министерството обвинява Бургаския административен съд, че е изискал квитанция за платени 20 лева на Държавен вестник за публикуване на съобщения за подадените до съда жалби. Според МРРБ не се дължи публикуване в Държавен вестник, защото самите ПУП-ове не били публикувани там и така прехвърля отговорността към съда.

Другата причина е, че след завеждане на делата МРРБ е разбрало, че областната управа на Бургас е била информирана от общината и за трите устройствени плана и няма смисъл да се водят дела.

Докато се водят съдебните дела, през 2010 г. тогавашното ръководство на община Царево одобрява инвестиционните проекти по въпросните ПУП-ве, информира МРРБ. Разрешенията за строеж са издадени още тогава, но те имат валидност от 1 година, която към края на 2012 година вече е изтекла.

Споделяне

Още по темата

Още от България