Река Въча пресъхва нощем и рибата измира до сутринта

НПО-та алармират, че водата се отклонява умишлено към ВЕЦ-ове, екоминистерството проверява

Стотици умрели риби плуват по брега на река Въча в района на Кричим през последните дни.

През нощта коритото на реката пресъхва, а на сутринта хората от Кричим гледат мъртва риба. Това се повтаря вече няколко дни подред.

"Това е нощен геноцид върху река Въча. Най-малко от две вечери насам през нощта реката спира да тече! Виждате балканска пастърва как се мята на сухо. Това е невиждано и нечувано безобразие - да спреш река! Тази река ние, обикновените риболовци, я зарибяваме всяка година с балкански пъстърви, платени с левчета от нашия джоб. ВЕЦ-ът просто врътка кранчето на реката през нощта и почти цялото корито остава сухо." Това пишат в сигнал до институциите местните жители.

Един от тях - Денис Исов от "Риболовно движение - Кричим" каза пред бТВ, че през последните три дни липсва санитарен минимум на водата от 1 часа през нощта до около 8:30 часа сутринта. Така рибите остават на сухо, агонизират и дори измират.

"Множество от градските котки бяха на пир тук, понеже навсякъде беше помляно с риба", каза Денис Исов.

Нивото на водата в реката зависи от количеството, което подават трите ВЕЦ-а, които се намират по-нагоре в Балкана.

Два от тях - "Въча 1" и "Въча 2" са предупредили екоминистерството, че от 18 до 21 ноември спират работа заради ремонт. Ведомството нарежда на ВЕЦ "Кричим" да компенсира, но само за 18 часа в денонощието.

"В тъмната част на денонощието, когато хората спят, когато не може да се види реката от населението, че в нея няма вода", каза кметът на Кричим Атанас Калчев.

От сдруженията, зарибявали със собствени средства реката, предполагат, че водата е отклонявана през нощта умишлено.

"Не трябва да се оставя реката да пресъхва, а водата да отива в канала, на който канал, напоителен има изградени ВЕЦ-ове, частни", заяви Георги Георгиев, член на Сдружение за доброволно зарибяване на реката "Олимпик 2002".

Заради измирането на рибата от риболовен клуб "Балканка" в четвъртък протестираха пред екоминистерството в София.

"В момента е размножителният период на пъстървата и загубите за природата са най-големи. Искаме оставката на Нено Димов, защото рибите не могат да се адаптират и оцелеят в неговото министерство", каза Иван от клуб "Балканка".

Пред протестиращите от НЕК обясниха, че при подаване на вода повече от 18 часа в денонощие има опасност от източване на язовирите.

"Основно водите от коритото на Кричим се използват за водоснабдяване на града. През нощта се предполага, че нуждата не е в големи количества", заяви Ани Христова от НЕК.

На въпрос дали е подавана вода към частни ВЕЦ-ове, от екоминистреството отговориха, че проверяват случая.

Снимки: Фейсбук страница на Денис Исов

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?