Ректорът на МУ: Стажант-лекарите само в краен случай трябва да са в Covid-отделенията

Ректорът на МУ: Стажант-лекарите само в краен случай трябва да са в Covid-отделенията

По-правилно е стажант-лекарите от последния курс обучение да бъдат насочени към звената в болниците, които не лекуват пациенти с Covid-19, за да се освободи ресурс от по-опитни лекари. Това коментира ректорът на Медицинския университет в София проф. Лъчезар Трайков пред бТВ по повод призива на здравния министър студентите по медицина от VI курс да подпомогнат работата на болниците, които изпитват недостиг на кадри с разрастването на епидемията. Според Трайков студентите трябва доброволно да решат дали да откликнат на призива и ако решат да го направят, задължително трудът им да бъде платен.

По темата вече се е провела конферентна среща на ректори със здравния министър, където Трайков е изложил вижданията си.

"По-правилно е да пуснем стажант-лекарите в звена, които не са Covid, да не ги хвърляме в устата на лъва. Нека да отидат на места, където има нужда от лекари и да се освободи ресурс, който да отиде в Covid-отделенията", посочи той.

Трайков призова "да дозираме степента на риска според степента на подготовката".

По думите му сериозните усложнения в Covid-отделенията изискват специална подготовка и "висш пилотаж", с което стажант-лекарите не биха могли да се справят.

Миналата седмица здравният министър Костадин Ангелов каза, че ведомството ще се обърне за помощ към лекари специалисти от извънболничната помощ и студенти по медицина от VI курс. Това обаче повдигна въпроса с възнагражденията на лекарите, които в момента не са атрактивни и поради това трудно се намират "доброволци" по места, които да се хвърлят в борбата на първа линия. 

Споделяне

Още от Коронавирус