Ректорът на УНСС: Ще върна уволнения доц. Осиковски, ако докаже политагитация

Посещението, провокирало скандала и уволнението

"Ще преразгледам решението си за уволнението само при едно-единствено условие - когато доц. Осиковски представи и най-малкото доказателство за осъществяване на предизборна агитация, съгласно законите и Конституцията на Република България", казва ректорът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. Димитър Димитров в неделя в свое изявление по повод дисциплинарното уволнение на доц. Мартин Осиковски по-рано през седмицата.

Доцентът по журналистика в УНСС Мартин Осиковски на 2 април напусна ръководните постове, които заема в университета, заради посещението на премиера Бойко Борисов, финансовия министър Кирил Ананиев и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков при тържественото откриване на новия корпус на учебното заведение.

Тогава Осиковски се възмути във Фейсбук, че е допуснато "един български университет да се превърне в снимачна площадка за #ЖипкаTV". "Намирам това за обидно по отношение на автономията като цяло, на толкова много хора, които работят или учат тук и които се чувстват, меко казано, дискомфортно от това, че неволно са превърнати в домакини на предизборна обиколка навръх последния ден от предизборната кампания на Политическа партия ГЕРБ", каза тогава преподавателят.

Според ректора на УНСС обаче посещението не е предизборна агитация и неверните твърдения на Осиковски за такава са довели десетки негативни публикации за университета.

Съгласно процедурите по Кодекса на труда, проф. Димитров е поискал писмено обяснение от доц. Осиковски, с искане да представи доказателства за своите твърдения. Такива доказателства не са били представени и така е взето решението от 21 април за дисциплинарно уволнение.

"Уважавам професионалните и човешките качества на доц. Осиковски и затова искам ясно да заявя - неговото уволнение по никакъв начин не е свързано с изразяване на политически възгледи или ограничаване на свободата на словото. Свързано е единствено с неговите неверни твърдения за политическа предизборна агитация на територията на Университета", посочва проф. Димитров в изявлението си.

Той декларира, че ако преподавателят предостави доказателства за политическа агитация на 2 прали, ще бъда възстановен на работа.

Димитров отбелязва обаче, че Районната избирателна комисия вече е оставила без уважение сигнал на пълномощника на "Изправи се! Мутри вън" Мария Илийчова Георгиева за предизборна агитация в УНСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Къде му е мястото на Бойко Борисов?