Ремонтът на Аспаруховия мост се подновява на 23 октомври

Идея за разширяване на пътя до Златни пясъци с още една лента

Ремонтът на Аспаруховия мост се подновява на 23 октомври

Ремонтът на Аспаруховия мост се подновява на 23 октомври и ще бъде завършен изцяло през 2018 г. Това съобщи във Варна министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Строителните дейности ще започнат от страната на Варна в посока Бургас. Ще бъдат ремонтирани фуги и съоръжение в началото на моста. Очакванията са, при подходящо време, ремонтът на Аспаруховия мост да бъде готов до средата на месец май 2018 г., посочи Нанков. Според него най-важно е да се съобрази времето за ремонти, така че такива да не се извършват през пиковите летни месеци.

Аспаруховият мост е крайно недостатъчен да поеме трафика, но за изграждането на нов мост може да се мисли след завършването на предстоящия ремонт, уточни Нанков.

В началото на август премиерът Бойко Борисов обеща през този мандат правителството да бъде щедро към Варна и да финансира изграждането на два нови булеварда. Две седмици по-късно кметът Иван Портних по случай празника на града зарадва варненци с "добрата новина", че се планира втори мост над Варненското езеро без да конкретизира кога и с какви пари. https://www.mediapool.bg/planira-se-vtori-most-nad-varnenskoto-ezero-news267991.html

Сега регионалният министър установи, че с "изключителен напредък" се изпълняват важните за Варна проекти.

Общината се справя успешно с тежките процедури по отчуждаване, парцеларни планове и издаване на строителни разрешения на етапи за изграждането на бул. "Левски", ремонта на бул."Сливница", както и за бул."Мара Тасева" и парковото пространство в Аспарухово, каза Нанков.

Тези проекти са сред приоритетните начертани от Борисов, за част от които той обеща пари от държавния бюджет, а за останалите идват от еврофондовете.

Приоритетни обекти във Варна през 2018 г.

В момента се подготвя площадката за част от трасето и най-късно в началото на ноември трябва да започнат строителните дейности по бул. "Васил Левски". Крайният срок за изпълнението на проекта е 15 август, но обозрим срок за завършването му е 1 юли 2018 г., каза Нанков.

Друг приоритетен обект през следващата година е ремонтът на 6.8 км от магистрала "Черно море" от страната на Варна в посока Бургас.

Ще се работи и по обходния път на града с пътно съоръжение при Игнатиево, което да изведе транзитния трафик извън Варна, каза Нанков.

Идея за още една лента на пътя до Златни пясъци

За пътя до курорта Златни пясъци Нанков съобщи, че ще се рехабилитира до разклона за Аладжа манастир.

Освен това има и "по-амбициозна идея" двулентовият път след Т-образното кръстовище да се разшири с още една лента, каза регионалният министър.

Той уточни, че трасето попада в защитена местност и е необходимо провеждането на специални процедури. Затова с Агенцията по геодезия, картография и кадастър се обсъжда дали може и как да се случи разширението на платното с още една лента, допълни той.

Текущият ремонт на участъка на пътя за Златни пясъци до разклона за Аладжа манастир се предвижда да бъде изпълнен в рамките на два месеца, каза Нанков.

При строителните дейности ще трябва да бъде изместен и водопроводът, защото съоръжението не е включено в големия воден проект на Варна, за който в момента се изготвя прединвестиционно проучване, обясни регионалният министър.

Около 100 млн. лв. ще бъде европейското финансиране за подобряване на ВиК инфраструктурата на Варна, информира Нанков.

Тол системата

За четири месеца свършихме това, което за съжаление две години не успяхме да постигнем по отношение на тол системата, каза в отговор на въпрос регионалният министър. Той припомни, че вече има избран изпълнител, който трябва да представи съответните документи, за да може да се пристъпи към сключване на договор.

Поели сме ангажимент и пред обществото, и пред премиера, в края на 2018 г. да имаме работеща тол система, каза Нанков. Той допълни, че срокът за внедряването ѝ е 7 месеца, след което ще има 12-месечен срок за изпитване, оценка на ефективност и коригиране на дефекти, в случай на проявяване на такива.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?