Ремонтът на Аспаруховия мост във Варна продължава пета година

През тази година ще се ремонтира съоръжение 6 за 1.6 млн. лв.

Ремонтът на Аспаруховия мост във Варна продължава пета година

На 11 май (понеделник) започва следващият етап от ремонта на Аспарухов мост във Варна, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Ремонтът на съоръжението започна през 2016 г., като поетапно се ремонтират отделни участъци от него. Първоначално се предвиждаше той да приключи в рамките на две години, но по неясни причини се проточи във времето и не е ясно, кога съоръжението ще бъде цялостно ремонтирано.

През тази година ще бъдат рехабилитирани естакадната част на мостово съоръжение 6, както и пътните връзки за и от кв. "Аспарухово" по първокласния път Варна - Бургас.

Ограничения на движението до края на юни

За изпълнение на ремонтните дейности ще бъде ограничено движението в платното за Бургас. Трафикът ще преминава двупосочно в платното за Варна. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и да спазват стриктно поставената сигнализация.

Ремонтните работи по връзките от Аспаруховия мост към кв."Аспарухово", както и от качването от квартала към съоръжението ще се извършва без прекъсване на движението и ще е в лентата, незасегната от строителните дейности.

Срокът за изпълнение на ремонта е 45 дни - до края на юни 2020 г.

Инвестицията е за 1.6 млн. лв.

Ремонтът на съоръжение 6 включва нова хидроизорация, фуги, асфалтобетонова настилка, подобрено отводняване, тротоари, парапети. Ще бъдат монтирани нови мантинели и хоризонтална маркировка.

Ще се ремонтира нарушено бетоново покритие и корозирала армировка по гредите, а след това ще се направи цялостна обработка със защитна система на всички бетонови повърхности срещу карбонизация на бетона с цел повишаване устойчивостта му при външни въздействия.

Ще се ремонтира пътната плоча и тротоарните конзоли, ригелите и колоните на моста.

Индикативната стойност на ремонтните дейности на съоръжение 6 е близо 1.6 млн. лв. Средствата са от бюджета на АПИ.

Строителните работи ще се изпълнят от пътноподържащото дружество, с което агенцията има договор по Закона за обществените поръчки за поддържане на републиканските пътища в област Варна.

Това е ДЗЗД "ПП - ВАРНА 2018", в което влизат фирмите "Инжстройинженеринг" ЕООД, "Автомагистрали София" ЕООД, "Хидрострой" АД и "Инфра Експерт" АД. Петгодишният договор с обединението е подписан на 30 март 2020 т.

Ремонтът на моста започна през 2016 г. и досега са вложени 6.2 млн. лв.

Поетапното обновяване на Аспаруховия мост започна през 2016 г.

Досега са обновени съоръжения 1, 2, 3, 4 и 5 на моста, като вложените средства са над 6.2 млн. лв.

Аспаруховият мост се състои общо от 11 съоръжения и е в експлоатация е от 1976 г. Ако се работи със сегашните темпове, това означава, че ремонтът на съоръжението ще продължи още около 5 години.

Съоръжението е основна връзка на ж.к. "Аспарухово" с останалите квартали от община Варна.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?