"Репортери без граници”: Обяснението на Нова тв за карикатурите е гротескно

Карикатура на Чавдар Николов, създадена след скандала с Нова тв

Международната организация за свободата на словото "Репортери без граници" определи свалянето на карикатурите на художника Чавдар Николов от сайтовете на "Нова броудкастинг груп" като "неприемлив акт на цензура", а обяснението на медията като „гротескно”.

"Нова телевизия" твърди, че карикатурите са премахнати, защото договорът на Николов е прекратен, но изглежда, че това е случай на политическа цензура след като последната му карикатура осмя премиера Бойко Борисов, подкрепил публично група престъпници, които преследват мигранти, за да ги върнат в Турция", пише организацията в позицията си по случая.

"Ръководството на една медия има задължение да осигурява независимост на журналистите. "Твърдението на Дидие Щосел (изпълнителният директор на "Нова тв"), че става дума просто за прекратен договор, е гротескно. Медиите трябва да участват в демократичния дебат, който включва и подобни карикатури. Свободата на словото не се свежда до сухи формули. Невероятно е, че трябва да напомняме на медиите да я съблюдават", заявяват от „Репортери без граници”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?