Републиканци и демократи внесоха проектозакон в Сената заради "случая Хашоги"

Републиканци и демократи внесоха проектозакон в Сената заради "случая Хашоги"

Републиканци и демократи в Сената на американския Конгрес представиха проект на закон, целящ да въведе ограничения над Саудитска Арабия заради смъртта на саудитския журналист Джамал Хашоги, предадоха световните агенции.

Ако законът бъде одобрен, той ще прекрати оръжейните продажби на Саудитска Арабия и ще забрани на САЩ да презареждат самолети на оглавяваната от Рияд коалиция, действаща в Йемен срещу бунтовниците хуси.

В съотвествие на законопроекта се предлага и въвеждането на санкции против всеки, който блокира достъп на хуманитарна помощ в Йемен.

Същевременно канадската министърка на външните работи Кристия Фрийланд каза, че Канада може да последва американския пример и да въведе санкции срещу саудитски лидери, замесени в убийството на Хашоги, предаде Франс прес.

Тя уточни, че Канада приветства решението на САЩ да въведат финасови санкции срещу 17 саудитски представители в рамките на "закона Магнитски". Сред санкционираните има и приближени на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

В. "Вашингтон пост", на който сътрудничеше Хашоги, пък призова за независимо разследване на неговото убийство, защото нито Саудитска Арабия, нито САЩ правят онова, което е необходимо, за да се стигне до дъното на случилото се с колумниста, предаде Асошиейтед прес.

Главният изпълнителен директор на изданито Фред Райън каза, че действията, обявени от правителствата на Саудитска Арабия и на САЩ досега, не отговарят на въпросите относно съдбата на Хашоги, който бе убит на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул. Райън допълва, че "саудитското разследване е било усилие да се прикрият онези, които в крайна сметка са отговорни за това отвратително престъпление, когато има всички основания да се вярва, че то е било разрешено от най-високите нива на саудитското правителство". Райън допълва, че "САЩ трябва да поискат независимо разследване, което да стигне до истината за убийството на един невинен журналист".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят