Решение за рестарта на проекта "Белене" можело да е от полза за окончателния му край

Борисов е отворен за всякакви оферти

Решение за рестарта на проекта "Белене" можело да е от полза за окончателния му край

В рамките само на три дни министър-председателят Бойко Борисов показа как едновременно задвижва преговорите с Иран за продажба на ненужното ни руско ядрено оборудване, както и да анонсира готовност за рестарт на проекта АЕЦ "Белене", който преди четири години прекрати.

В четвъртък той коментира пред бТВ, че всъщност БСП му оказвали помощ, внасяйки в парламента предложение за отмяна на решението на Народното събрание от март 2012 г. за спирането на ядрения проект. Борисов обясни тънкия момент, че по този начин правителството получава коз в преговорите с Иран или други държави за продажба на оборудването, за да не стане сделката "за каквито и да е стотинки". Изглежда, премиерът се надява казаното от него в национален ефир да не стигне до потенциалните купувачи на беленските реактори, които няма как да се досетят за хитроумните му тактически ходове.

В същото време той отново повтори, че БСП на два пъти са имали възможност да реализират проекта. Веднъж като договорят всички параметри на сделката с руската компания "Атомстройекспорт" (АСЕ) за строежа на АЕЦ "Белене", а не да поръчват оборудване на парче по силата само на споразумения и допълнения към тях. Втори път, идвайки на власт през 2014 г., БСП са могли да отменят решенията на предходните правителство и парламент за спирането на проекта. Вместо това тогавашният министър на енергетиката Драгомир Стойнев започва да преговаря с американската "Уестингхаус" за нов ядрен блок по същата схема като с руснаците, посочи Бойко Борисов.

Както е известно, миналия месец АСЕ осъди "Националната електрическа компания" (НЕК) в Международния арбитраж в Париж да плати близо 620 млн. евро за поръчано, но неплатено оборудване за спрения проект АЕЦ "Белене". Управляващите окачествиха решението като възможно най-добро за България, като се има предвид целия размер на иска на АСЕ и напредналата фаза, в която страната прекрати проекта.

Както се оказва обаче, макар това решение да е било очаквано, правителството не е подготвило ясен план за действие. Дори към момента изглежда, че към Борисов валят нови оферти, подобни на онези, които той отхвърли преди четири години като неизгодни за държавата, но пък вероятно неустоими от гледна точка на нечии частни интереси.

"В момента преговаряме дали Иран не би го купил (оборудването -б.р.). Считам, че БСП ми подават ръка, и не им се сърдя, защото, ако отидем на преговори само с едно-единствено решение, тогава търговците казват, че няма какво да го правят. Когато имаш и вариант, че ако цената не ти е изгодна, няма да играеш вабанк да го дадеш за каквито и да е стотинки, преговорите текат по един начин. Затова считам, че БСП в този случай ми помага", обясни премиерът пред бТВ.

От думите му обаче така и не стана ясно кога може да се очакват анонсираните от него няколко варианта за изход от арбитражното решение, според което НЕК трябва да плати 550 млн. евро за произведеното ядрено оборудване, 70 млн. евро съдебни разходи и лихви, както и по 167 хил. евро за всеки ден забава на плащането, което тече от 16 юни 2016 г.

"350 хил. лв. на ден цъкат, цъкат, цъкат заради това, че те (БСП – б. ред.) не са подписали договор като хората. Но затварям и казвам: хипотезите в един момент стават реалност. Имаме да ги даваме тези пари. На практика арбитражът каза: Не приемаме искането на руската страна за това, това, това и това, но българската страна да си доплати – защото те са го поръчали този реактор – да си доплати 600 милиона евра и да си го вземе. На практика сега ние трябва да имаме решение като го вземем този реактор, или да загубим всички пари, да ги платим и да кажем: Ето си ви реактора, даваме ви ги тия пари и край, повече не се интересуваме“, посочи министър-председателят.

"Още 1.5 милиарда да речем. Другият вариант е: като го вземем, какво ще го правим. И понеже аз съм много добронамерен човек – аз, когато става въпрос за държавни пари, търся максимално съгласие – приемам искането на мораториума на БСП вчера за една протегната ръка, да ми помогнат в преговорите (с Иран)", допълни той.

На въпрос дали от страна на Иран са приели да купят оборудването, Борисов отвърна, че "те не отговарят хората така". "Първо, за да тръгнеш да го продаваш, трябва да създадеш политическа среда на приятелство, политическа среда на хора, които искат да чуят. И аз на техния президент, премиер съм обяснил ситуацията", каза премиерът.

Според него от проекта за АЕЦ "Белене" България губи "около 3 милиарда, ей така ще отидат в един гьол". По думите му това са погубени пари и "ако намерим схема, по която да има чужд инвеститор, да може да се строи, да може да се работи, да не сме задължени да изкупуваме тока…" Той допусна и вариантът проектът да се даде на частна фирма, "те в половин свят са частни атомните централи", но "надали ще е българска частна фирма, която ще извади 10 милиарда евро, за да построи централа".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?