Решимостта за изкореняване на корупцията още не е преминала в действия

Решимостта за изкореняване на корупцията още не е преминала в действия

Новото дясноцентристко правителство на България се радва на силна обществена подкрепа, но това одобрение бързо може да се изпари без спешни действия за прочистване от корупцията, за реформа на съдебната система и за съживяване на икономиката, пише Ройтерс в кореспонденция от София.

Премиерът Бойко Борисов получи одобрение за съкращаването на разходите и уволненията на стотици митнически и данъчни служители с цел ограничаване на подкупите и контрабандата. Необходими са обаче по- радикални реформи в публичната администрация и съдебната система, които са неефективни, отбелязва Ройтерс.

"Самият Борисов произнася подходящите фрази и изпраща правилните сигнали", казва дипломат от ЕС, цитиран от Ройтерс. "Това, от което действително имаме нужда сега, са резултати, хора да бъдат изправени пред правосъдието и най-вече имаме нужда да видим работещи съдилища", допълва дипломатът.

Липсата на критика от местните медии, където Борисов е показван всеки ден да хвали постиженията си, и слабата опозиция в парламента, биха могли да създадат в кабинета лъжливо чувство за сигурност, твърдят анализатори пред Ройтерс.

Агенцията припомня, че очакванията са България да бъде засегната най-силно от икономическата криза в началото на 2010 г. Безработицата ще скочи над 10 процента и е възможно да има улични протести заради неизплатени заплати и съкратени разходи в почти всички сектори.

Правителството на Борисов посвети по-голямата част от първите си сто дни, за да разкрива нередности в предишното управление, доминирано от БСП, а също така да кърпи бюджета, изтънял заради икономическия спад и щедрите предизборни разходи на предишната администрация, пише агенцията.

Предишното правителство – масово обвинявано в некомпетентност и за провал да се справи с безнаказаността в държавата – е нарочено от новия кабинет като виновно почти за всичко - от недостига на магистрали до липса на международно признание за породи български кучета, отбелязва Ройтерс.

Не само българите, но и Брюксел очаква от новото правителство повече действия.

Анализатори посочват, че кабинетът на Борисов – бивш пожарникар, бодиград и носител на черен колан по карате, трябва да се възползва от широката обществена подкрепа, за да извърши необходимите реформи, особено в сектори като здравеопазването, образованието и правораздаването.

"Хората оценяват решителността да се ревизира работата на предишното правителство, но в същото време те чувстват недостиг на конкретни мерки и действия", казва Боряна Димитрова от "Алфа рисърч".

В кореспонденцията на Ройтерс се отбелязва и образуваното дело срещу бившия премиер Сергей Станишев, разследван за изтичане на класифицирана информация. Наблюдатели обаче смятат, че едва ли ще се стигне до повдигане на обвинение.

През юли 2010 г. ЕС трябва да даде оценка за напредъка на София в борбата срещу ширещата се корупция. Ако докладът е негативен, това ще застраши достъпа на България до 11 млрд. евро европейски помощи, обещани до 2013 г.

Затова правителството трябва да изпълни обещанията си, като тези за отговорно правораздаване и наказания за корумпираните служители.

Това е критично време, в което добрата воля трябва да бъде трансформирана в конкретни мерки, казва пред Ройтрес директорът на "Алфа рисърч" Боряна Димитрова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?