Рестарт за концесията на летище "София"

КЗК отхвърли жалбата на кувейтците, които спряха временно процедурата

Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли жалбата на кувейтския консорциум срещу концесията на летище София, заради която на 19 юни процедурата беше временно спряна, съобщи антимонополният орган.

"Мохамед Абдулмохсин ал Карафи и синове" са една от компаниите, които участваха в строителството на новата писта на летището. Техните притеснения са свързани с факта, че след концесионирането няма да получат 45 млн.долара, които държавата им дължи по арбитражно дело, което загуби.

Заинтересованите страни имат срок от три дни от получаването на определението на КЗК да го обжалват пред съда.

През 2011 г. кувейтският консорциум спечели дело срещу летище София в международния арбитраж в Париж заради неплатени суми по неустойки и неосвобождаване на банкови гаранции при изграждането на новата писта на летището.

Решението беше потвърдено и от Софийския градски съд. След това обаче беше обжалвано, а окончателното решение се очаква през ноември т.г.

В публикуваните условия по процедурата за предстоящата концесия е записано, че избраната фирма концесионер няма да има ангажимент по присъдената на консорциума сума от 43 млн. долара.

Собствениците на кувейтската компания са притеснени, че след оттеглянето на държавата компания "Летище София" няма да има приходи, с които да плати задълженията си.

КЗК отхвърля жалбата на кувейтците с аргумента, че евентуалното забавяне на концесията ще е в ущърб на обществения интерес. Антимонополният орган посочва, че бързото отдаване на летището е предпоставка за развитието на достъпна и с високо качество ифраструктура, прилагане на нови технологии, повишаващи безопасността и организацията на обслужването.

Претенциите на кувейтската компания все пак ще забавят концесията на летището. Първоначално обявеният срок за подаване на оферти беше 20 октомври. С колко ще бъде изместен той зависи от това дали компанията ще обжалва в съда решението на КЗК. Към момента все още няма подадена жалба.

Дружеството "Летище София" е един от големите транспортни активи, които все още са собственост на държавата.

От бъдещия концесионер се изисква да плати еднократно най-малко 550 млн. лева без ДДС. Идеята е тези средствата да отидат за покриване на задълженията на БДЖ и покупка на нов подвижен състав.

Извън това бъдещият инвеститор трябва да плаща за 35-годишния период не по-малко от 7% от общия размер на нетните приходи от всички дейности за текущата година или не по-малко от 9.96 млн. лв. без ДДС. Сред задълженията му са още обновяване на терминал 1, така че той да разполага със седем ръкава и 5 вход-изхода за пътници, а капацитет му за обслужване да нарасне на 3 млн. пътници годишно.

Споделяне

Още по темата

Още от България