Ресторантьори блокираха Орлов мост заради бъдещи Covid мерки

Браншът в Пловдив блокира кръстовище, размахвайки черпаци, тави и капаци на тенджери

Ресторантьори блокираха Орлов мост заради бъдещи Covid мерки

Собственици на ресторанти и заведения блокираха за кратко в сряда Орлов мост в столицата, а във Варна затвориха пътя към "Златни пясъци". Протести се проведоха и в Пловдив и Бургас. Недоволството е под надслов "Бизнесът отвръща на удара", а причината е евентуалното налагане на ограничения заради новата вълна на COVID-19.

Основните искания са за нов национален план за справяне с пандемията, в който да не се упоменава затваряне на заведенията. Съгласно настоящия ограничения се налагат при преминаване на прага от над 100 заболели на 100 000 души на 14-дневна база. Браншът настоява за незабавни оставки на здравния мнинистър Стойчо Кацаров, шефът на столичното РЗИ Данчо Пенчев и на главния държавен главен инспектор Ангел Кунчев. Ричард Алибегов посочи, че те са занемарили процеса по ваксинация на българите.

"Хората искат нов план за справяне с кризата, породена от коронавируса, с акцент върху ваксинацията, който не предвижда закриване на никакви бизнеси и оставка на здравния министър", заяви той.

Алибегов добави, че за година и половина пандемия, браншът е бил затворен редица месеци и припомни за проблема с текучеството на кадри. "Хората спират да искат да работят в нашия сектор, защото няма никаква сигурност", каза той.

Ричард Алибегов посочи, че няма обявени мерки в подкрепа на бизнеса, който ще бъде засегнат от новите ограничения. Може би ги има обявени някъде на хартия, но обявени и дискутирани с бизнеса - няма, пари така или иначе няма, защото няма гласуван бюджет, допълни той.

Поводът

Конкретният повод за недоволството дойде преди ден, когато шефът на РЗИ София Данчо Пенчев обяви, че предстои да бъде издадена заповед от здравния министър, която предвижда фитнеси, заведения и театри да работят с 30% капацитет, а работното време на всички кафенета, ресторанти, нощни заведения и игрални зали ще бъде ограничено от 6 до 23 часа. По-късно от Министерство на здравеопазването опровергаха Пенчев и посочиха, че в столицата не е достигнат прагът за налагане на мерки.

След краткото затваряне на Орлов мост недоволните в София се отправиха към Министерство на здравеопазването. Там за кратко блокираха движението и скандираха "Оставка!" и "Работа!". Утре протестът се очаква да бъде подновен, съобщиха организаторите му.

"За нас е важно да знаем за колко време ще ни оставят да работим нормално, но най-вероятно скоро пак ще ни затворят. И защо си противоречат изказванията на шефа на СРЗИ и изнесените данни на МЗ? Защо това се получава", коментира пред БНР Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България.

С черпаци, тави и капаци на тенджери затвориха пловдивско кръстовище

Ресторантьори с черпаци и тави блокираха пловдивското кръстовището на Чифте баня заради готвените от здравните служби ограничения.

Докато се събираха по булевард "Цар Борис Трети Обединител" и "Шести септември", протестиращите удряха с черпаци, тави и капаци на тенджери. По план кръстовището трябваше да бъде затворено за два часа, но собствениците на заведения и техният персонал отпушиха трафика след половин час. Решението си взеха след кратък разбор, на който заявиха, че не искат да създават неудобство на пловдивчани, а просто исканията им да бъдат чути.

От ресторантьорския бранш настояват да няма повече затваряне на заведения или ограничаване на работното им време. Съгласни са обаче персоналът да носи маски и обектите да се дезинфекцират непрекъснато.

По морето

Във Варна демонстрантите затвориха пътя към "Златни пясъци". Те са категорични, че ще настояват за компенсации, ако капацитетът на заведенията бъде намален.

В Бургас протестът бе поведен от Станислав Недков – Стъки. "Аз съм част от този бранш, от притеснените от бъдещо затваряне български граждани и бизнеси. Когато получим заповед, ще е прекалено късно", каза Станислав Недков пред Flagman.bg.

Браншът там настоява да не бъде посягано на работния им протест при една евентуална четвърта COVID вълна.

Споделяне

Още по темата

Още от България