Нови мерки срещу Covid-19 няма да има засега

Ресторантьорите заплашиха да излязат на протест в сряда

Нови мерки срещу Covid-19 няма да има засега

Въвеждането на мерки срещу разпространението на коронавируса в София няма да има. Причината - все още не е преминат прагът от над 100 заболели на 100 000 души на 14-дневна база, както е заложено в Националния оперативен план за справяне с пандемията. Това става ясно от съобщение на Министерството на здравеопазването.

В област Бургас също няма въведени мерки срещу Covid-19 към момента, въпреки че заболеваемостта там е 107 души на 100 000 население към 8 август, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

Решение за въвеждане на локални мерки срещу разпространението на заразата може да вземе местната Регионална здравна инспекция (РЗИ) заедно с главния държавен здравен инспектор и кметовете на общините. Здравният министър може да издаде заповед за въвеждане на мерки на територията на цялата страна, съгласно Закона за здравето.

Към момента служебният кабинет се въздържа от въвеждането на мерки срещу разпространението на заразата. В петък на среща при президента Румен Радев служебният премиер Стефан Янев призова планът за управление на кризата да е гъвкав, без затваряне на бизнеси с лека ръка.

Причината служебното правителство да се страхува от въвеждането на мерки вероятно е острата реакция от страна на туристическия бранш, за сметка на здравето на хората. Различните организации в сектора непрекъснато искат оставката на здравния министър Стойчо Кацаров. Те го обвиняват в "геноцид" и "смърт" на бранша, заради препоръките на здравното министерство да не се пътува до съседните Гърция, Турция и Кипър.

Липсата на мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса става въпреки резкия скок на заболелите от коронавирус, настанените в болници и увеличаването на смъртните случаи и на фона на ширещото се недоволство на медици и готвени от тях протести поради липса на пари.

Междувременно собственици на заведения заплашиха да излязат на протест в сряда в София, Варна и Пловдив.

Сутринта - заведенията в София ще работят до 23 часа

За въвеждането на нови ограничителни мерки в София заради повишения брой на новите случаи с коронавирус пръв заговори Данчо Пенчев - началник на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ).

В сутрешния блок на бТВ във вторник той съобщи, че днес предстои да бъде издадена заповед от здравния министър, която предвижда фитнеси, заведения и театри да работят с 30% капацитет, а работното време на всички кафенета, ресторанти, нощни заведения и игрални зали ще бъде ограничено от 6 до 23 часа. По думите му заповедта на министъра на здравеопазването се очаква да влезе в сила най-рано в сряда. В обектите, където персоналът вече е имунизиран, той ще може да продължи да работи без маска.

"За момента София е в жълтата зона на 14-дневна база на заболеваемост, а на база 7-дневния анализ от края на миналата седмица вече се намира в червената. В последните няколко седмици случаите рязко започнаха да се удвояват. Преди 3 седмици бяха 185, преди 2 - 363, а миналата седмица - 681", аргументира се Пенчев.

Конфедерацията на туристическия бизнес: Обявиха убийството на туризма!

Около два часа след изказването на Данчо Пенчев в съобщение до медиите Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) обяви, че "остро възразява срещу обявеното убийство на българския туризъм".

"По средата на лятото имитираме мерки, които буквално закриват туристическия сектор. Достойно продължение на политиката на временния здравен министър Стойчо Кацаров.

Сякаш напук ръководството на служебното здравно министерство се готви да затвори огромна част от българския туризъм и стартира от София чрез подопечното ѝ СРЗИ", се казва в изявлението на организацията.

В него е посочено, че това става на фона на липса на всякаква подкрепа от страна на държавата за бранша. Това не отговаря на истината, защото секторът се ползва от мерките 60/40, както и всички останали бизнеси. В допълнение получиха и намаление на ставката по ДДС от 20% на 9% - нещо, което не беше направено за никой друг. Ефектът за потребителите обаче не беше по-ниски цени, а точно обратният - вдигане на цените в ресторантите и заведенията.

Конфедерацията на туристическия бизнес се обръща и към президента Румен Радев, който носи отговорност за действията на назначените от него министри и пише , че той става "съучастник в убийството на българския туризъм".

"Многократно предоставяхме на обществото конкретни доводи, защо не бива да се ограничава работата на заведенията и туристическите обекти и как от тази популистка мярка няма никакъв смисъл. На хората облечени във власт обаче, изобщо не им пука, защото работят на държавна заплата и опитват да прикрият некомпетентността си и тоталния провал на ваксинационния процес чрез разправа с бизнеса. В заключение призоваваме: Преустановете геноцида над българския туризъм!", се казва още в позицията на КБТБ.

Организацията, която беше учредена в края на миналата година и обедини Българската асоциация на заведенията, Сдружение на заведенията в България, Българската туристическа камара, Национален борд по туризъм и Българско конгресно бюро, плашат отново с протести. Това е новата организация на Ричард Алибегов, който и по времето на ГЕРБ организира протести и искаше оставката на тогавашния здравен министър.

Министерство на здравеопазването: Няма да има мерки

Няколко часа след острата реакция на ресторантьорите от Министерството на здравеопазването официално обявиха, че Националният план за справяне с пандемията от SARS-COV-2 не изисква налагането на допълнителни ограничения в София.

Изнесената от директора на Столичната РЗИ информация, че "София навлиза в червена зона и предстои издаване на заповед за налагане на ограничения" не отговаря на истината, отбелязват от ведомството на Стойчо Кацаров.

Според съобщението на здравното министерство 14-дневната заболеваемост към днешна дата за района на София е 89 души на 100 000 население. Това съгласно приетия Национален план за справяне с пандемията не изисква налагането на допълнителни ограничения.

На директора на Столична РЗИ е поискано обяснение за допуснатата грешка, посочват от здравното министерство.

Ресторантьорите блокират Орлов мост в сряда от 16 до 18 часа

Съобщението на Министерството на здравеопазването, че засега няма да се въвеждат мерки срещу коронавируса, обаче не успокои собствениците на заведения.

Очевидно те не са разбрали за приетия от правителството на 15 юли Национален план за справяне с пандемията. Така няколко часа след съобщението на здравното министерство Сдружението на заведенията се обяви срещу приетия план и предвидените мерки в него при достигане на показателите на заболеваемост.

Организацията поиска нов план за справяне с кризата, в който "не се споменава за затваряне или ограничения в работно време на обектите", а при намален капацитет, държавата да доплаща за неизползваемите места.

Освен това към искането за оставката на здравния министър Стойчо Кацаров вече се искат и оставките на главния здравен инспектор Ангел Кунчев, шефът на СРЗИ Данчо Пенчев, както и на всеки, който е участвал в създаването на плана за действие за борба с Covid-19.

Докато не бъдат изпълнени исканията им от Сдружението на заведенията започват протести от сряда. Те ще се провеждат всеки ден на едно и също място в София, Варна и Пловдив от 16 до 18 часа.

В столицата протестът ще е на Орлов мост, във Варна - на паркинга под кръговото на супермаркета "ПаркМарт" срещу ресторант "Парми" и в Пловдив на бул. "Цар Борис III".

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?