Стойчо Кацаров: До дни ще се наложи затягане на мерки според плана

Без актуализация на бюджета Covid-компесациите са под въпрос

Стойчо Кацаров: До дни ще се наложи затягане на мерки според плана

България ще навлезе в "оранжевата зона" (над 100 заразени на 100 хил. души) по разпространение на коронавируса до няколко дни. Според плана на здравното министерство за борба с епидемията това налага да се предприемат мерки. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров в сряда, когато беше регистриран нов ръст на заразените, които достигнаха 805 души за денонощие.

"Мерките в "оранжевата зона" предвиждат намаляване на капацитета. В момента ограничението е до 50%. Ако страната влезе в "оранжевата зона", планът предвижда намаляване на този капацитет до 30%, а не затваряне", обясни Кацаров пред Нова телевизия. Той уточни, че това засяга всички събития на закрито, а не само за заведения за хранене, дискотеки или барове.

Кацаров коментира и противоречието между МЗ и Столичната регионална здравна инспекция отпреди ден. Във вторник шефът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев каза, че заради ръстът на заразените ще се наложи затягане на мерките в София. Той посочи, че в момента София е в жълтата зона на 14-дневна база на заболеваемост, а на база 7-дневния анализ от края на миналата седмица вече се намира в червената. По-късно беше опроверган от МЗ и ръководеното от Кацаров ведомство каза, че мерките в София още няма да се затягат.

"РЗИ може да наложи мерки и без да ги одобрявам"

"Д-р Данчо Пенчев е изчислявал 7-дневна заболеваемост, а в плана ясно сме разписали, че критерият е 14-дневната. Има разлика в тези числа. Законът обаче му дава възможност, след съгласуване с главния държавен здравен инспектор, да наложи мерки, независимо от това дали аз ги одобрявам, или не", обясни Кацаров.

Той коментира, че не може да бъде упрекнат, че налага страх или прилага дискриминационни мерки. "Напротив - твърдя, че ограничителните мерки в страната са най-либералните в цяла Европа", посочи той.

Без актуализация Covid-плащанията са под въпрос

"Много добре си давам сметка какво означава да ограничиш и да затвориш едно работещо предприятие, ако не са предвидени компенсации. Нашият план предвижда при въвеждане на каквото и да било ограничение, автоматично включване на компенсациите. В случая обаче, ако няма актуализация на бюджета, правителството не може да изплати каквото и да било и всичките ни усилия отиват на кино", допълни д-р Кацаров.

"Доколкото знам, по отношение на мерките за подпомагане, няма никакви пари в момента. За първа линия сме изплатили средствата за юни и юли от резерви на здравното министерство и на други министерства. За август вероятно парите няма да стигнат за изплащане дори на помощта за медиците на първа линия", уточни Кацаров. Той отправи предупреждение за проблеми с осигуряването на лекарства, ако не се предприемат действия по актуализацията на бюджета.

За протеста на Спешна помощ

По повод протеста на спешните медици Кацаров каза, че новата методика за изплащане на бонусите за първа линия е продиктувана от желанието за по-голяма справедливост. "Методиката засяга не само Спешна помощ, но и доболничната, и болничната помощ. Смятаме, че парите трябва да се получават пропорционално на отработеното време. Реално без 1000 лв. ще останат само тези хора, които нямат нищо общо с лечението на болните", заяви Кацаров.

Covid-пакат за лечение извън болниците

Кацаров обяви, че се подготвя и ще се предложи до края на седмицата да бъде приет пакет за диагностика и лечение на болни от коронавирус в амбулаторни условия на базата на единния протокол.

"Като допълнителна възможност да се намали натискът за хоспитализация на всички пациенти, които са с Covid-19. Ще платим лекарствата и изследванията в извънболничната помощ и прегледите на лекарите, които осъществяват лечението в амбулаторни условия", каза той.

Заразените с коронавируса се увеличават до 805 за ден

В сряда у нас бяха регистрирани нови 805 нови случая на коронавирусна инфекция при направени 18 556 теста. Положителните тестове са 4.3%.За лечение в болница са настанени 1207 души, което е с близо 50% повече спрямо миналата седмица. В интензивните отделения са 101 души, като увеличението е с близо 25%.

През последните 24 часа са починали 10 души с COVID-19, а оздравелите са 200. От началото на пандемията са починали 18 288 души.

Ваксинацията продължава да върви с много бавни темпове, въпреки надигащата се четвърта вълна от силно заразния вариант Делта. За денонощието са поставени 11 901 дози, като напълно ваксинирани са 1.05 милиона българи. Това са близо 15.1% от гражданите в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?