Резервният газ свършвал до дни, мълчание за компенсации от “Газпром“

Резервният газ свършвал до дни, мълчание за компенсации от “Газпром“

Рязък обрат настъпи в информацията от “Булгаргаз“ относно нарушените доставки на природен газ от Русия, заради конфликта с Украйна. След няколкочасово извънредно заседание в понеделник на премиера Сергей Станишев, министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров и изпълнителния директор на газовото дружество Димитър Гогов, последният заяви пред журналисти, че резервите на България в газохранилището в Чирен може да свършат до седмица, ако не се реши конфликтът между Киев и Москва и се увеличи потребление в страната.

Сутринта Гогов обясняваше, че запасите могат да покриват недостига на руски газ в продължение на месец или два според режима на използването му. В същия дух беше и официалното съобщение от правителствената информационна служба след края на заседанието. В него се посочва, че “според Димитър Гогов хранилището в Чирен компенсира намалените доставки на природен газ и може да осигури необходимите количества гориво до края на отоплителния сезон“. Според прессъобщението газохранилището може да осигури 3-4 млн. куб. м синьо гориво на денонощие.

Изненадващо обаче Гогов заяви, че “ако доставките са в размера, в който са днес, или се подобрят, можем да издържим няколко дни или седмица“. Той дори призова консуматорите на газ да намалят потреблението си, за да бъде спасен отоплителният сезон у нас, ако газовият конфликт не бъде разрешен.

По данни, изнесени от самия Гогов преди Коледа, в Чирен има над 1 млрд. куб. м природен газ. Средногодишното потребление на страната ни е около 4 млрд. куб. м и е странно при това положение, че количествата ще свършат за дни. Според твърденията на Гогов от понеделник сутринта, спадът в руските доставки е около 15 на сто от началото на годината, когато Русия врътна кранчето на Украйна заради стари дългове и спор за новата цена на горивото през 2009 г..

Това е другото разминаване в данните, защото според Игор Елкин,представител на Балканския диспечерски център на "Топенерджи", за 4 януари 2009 г. обем на доставяния за България газ е намалял със 7.2 процента.

Тишина за компенсациите

Освен това, след срещата при премиера, Гогов отказа да коментира дали България ще предприеме действия за търсене на компенсации от доставчиците за намалелите обеми гориво за страната. Преди това той обясни пред Нова телевизия, че ще търсим компенсации заради нарушените доставки, а от пресцентъра на ръководената от него компания обясниха, че точните действия, които ще се предприемат, ще се обсъдят на заседанието в Министерството на икономиката и енергетиката, което е принципал на Българския енергиен холдинг, компанията майка на "Булгаргаз".

“Булгаргаз“ има договори с фирмите “Газ експорт“, “Овергаз“ и “Винтерсхал“ - и трите контролирани от “Газпром“. Тяхна е отговорността за доставка на суровината до входната станция Исакча на границата в Румъния.

Според договорите с тях има различни подходи в санкциите, обясни сутринта шефът на “Булгаргаз“. По думите му е възможно недоставените сега количества да постъпят в бъдещ период. Той обаче допълни, че записите в договорите не са еднозначни и дават широка възможност за третирането на проблема.

Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Галина Тошева, която е временен изпълнителен директор на енергийния холдинг, коментира пред БНР, че в момента приоритетът е да осигурим снабдяването с природен газ, а на последващ етап вече да мислим за договорите.

Може да има ограничения на газа за вътрешните потребители

След срещата в МИЕ бе съобщено, че “Булгаргаз“ е изготвил график за ограничаването на газоподаването за потребителите и има пълна готовност той да бъде приложен, “ако ситуацията го наложи“.

“При недостиг на природен газ, в Закона за енергетиката е разписано какво се случва. В конкретния смисъл може да има и ограничаване подаването на природен газ, което се осъществява към всички потребители съобразно режим за ограничаване, който е съобразен и с тяхната производствена програма. Всички потребители знаят за тези графици и ако се наложи, ще се приложат. Там, където е възможно, би следвало тези потребители да имат запаси и от алтернативно гориво на природния газ“, каза Гогов.

На Балканите срив до 30 на сто на доставките

Няколко държави членки на ЕС съобщават за спад в газовите доставки, след като на 1 януари 2009 г. Русия спря да подава гориво за Украйна заради неплатени сметки от украинската “Нафтогаз“ към руската “Газпром“ и спор за новите цени в договора за 2009 г.

Официално властите в България, Гърция и кандидата за еврочленство Хърватия съобщават пред Ройтерс за спад в доставките в понеделник. В Гърция намаляването е с една трета, съобщи представителят на гръцката ДЕПА Андреас Христодулакис. Сред потърпевшите са и Македония и Турция.

Чехия, която в момента председателства ЕС, също е сред потърпевшите с 5 процента намалели доставки.

На 1 януари В Румъния снабдяването с газ е намаляло с 30 процента, в България – с 10-15 на сто, в Полша- с 11 на сто.

Засега обаче България не е сред страните членки на ЕС, уведомили Европейската комисия, че имат проблем с руските доставки, съобщи за БНР говорителят на ЕК по въпросите на енергетиката Феран Тараделас. На пресконференция той посочи Унгария, Словакия, Румъния и Полша като най-потърпевши от газовата криза, но подчерта, че нито в една държава членка засега не може да се говори за сериозни проблеми в резултат на поредния газов конфликт между Москва и Киев.

Путин нареди на "Газпром" да ореже доставките до ЕС през Украйна

Руският премиер Владимир Путин нареди в понеделник на "Газпром" да ореже доставките за Европа през Украйна. Москва твърди, че Украйна отклонява част от количествата – нещо, което Киев отрича.

Тръбите през украинска територия транспортират около една пета от газа за страните от ЕС.

Изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер каза, че доставките по това трасе може да се съкратят с "количествата, откраднати от Украйна, около 63 млн. куб. м. газ".

Съкращенията ще стават на дневна база, допълни той. "Газпром" твърди, че ще компенсира чрез подаване на повече газ по други трасета.

Милер обяви, че “Газпром“ дори е купил газ за европейските партньори на пазарни цени и увеличава ползването от подземните газохранилища на територията на Европа, като за това, разбира се, трябвало да плати украинската “Нафтогаз“.

ЕС няма да се меси в "търговския спор" между Русия и Украйна

Представителите на Европейския съюз се събраха извънредно в понеделник да обсъдят ситуацията, но сред страните членки няма единно мнение каква позиция да се заеме в спора между Москва и Киев и най-вероятно ще се ограничат с нови призиви за възможно най-бързо прекратяване на конфликта, предаде ББС.

И Украйна, и Русия заявиха, че очакват повече от ЕС. Украинският президент Виктор Юшченко още преди спирането на кранчето поиска от Брюксел да стане посредник в спора с Русия.

Брюксел обаче заяви, че става дума за двустранен търговски спор, който трябва да се реши чрез преговори между Русия и Украйна. Еврокомисията не влиза в ролята на посредник, но тъй като някои от страните членки на ЕС са засегнати, упражняваме натиск върху Москва и Киев да преговарят за намиране на решение възможно най-скоро, подчерта Феран Тараделас.

Шефът на “Газпром“ Александър Медведев вече заяви, че неговата компания не носи отговорност за създадените от Украйна проблеми с транзита.

Киев бе обвинен, че краде от доставките за Европа. Освен това властите в Украйна отказаха на Москва да увеличат транспортираните през тяхната територия количества синьо гориво.

Ситуацията се усложнява допълнително от това, че Киевският стопански съд забрани на държавната компания “Нафтогаз“ да транзитира руски газ през територията на Украйна на цена от 1.6 долара за 1000 куб. метра.

На 9 януари съдът трябва да разгледа иск на правителството за признаване на недействителни на споразуменията за транзит на руски газ през Украйна до 2010 г., защото били сключени от председателя на управителния съвет на “Нафтогаз“ Украйна Игор Воронин, който не е имал съответните пълномощия от Министерския съвет.

Брюксел ще следи и ще анализира

Службите на ЕК следят и анализират непрекъснато постъпващата информация за газовите доставки в страните от ЕС. Засега обстановката е нормална. Крайните потребители не са засегнати, няма особени прекъсвания в доставките, газовите запаси на страните в Съюза са достатъчно големи, посочи Феран Тараделас.

Той отчете, че обстановката "се променя непрекъснато" и поради това ЕК я следи много внимателно.

Тараделас добави, че за Киев в понеделник е заминала европейска делегация, която включва представители на чешкото председателство на ЕС и на ЕК. Комисията е представена от началника на кабинета на комисаря Пиебалгс.

В понеделник делегацията има разговори в Киев, след което предстоят срещи с представители на "Газпром" в "европейска столица", която още не е уточнена.

Целта на разговорите с двете страни е да се осигури нормално изпълнение на ангажиментите за доставки на газ в страните от ЕС.

“Газпром“ иска от ЕК мониторинг върху доставките

“Газпром“ от своя страна се обърна към ЕК с молба да осигури независим мониторинг върху транзита на газ през украинска територия, съобщи говорителят на руския монополист Сергей Куприянов.

Компанията обвинява Украйна в кражба на газ, предназначен за потребители в другите европейски стани, а от ЕС допълват, че просто липсват независими измервания на обемите гориво, които постъпват на територията на страната и изходящите.

“Ситуацията е крайно неясна, а информацията за отговорностите на страните в спора-противоречива“, заяви пред Франс прес секретарят на чешкото председателство на ЕС.

Според информация на ИТАР-ТАСС ръководството на ЕС на този етап няма да поеме ролята на посредник в търговския спор между Газпром и Украйна. Ако обаче ситуацията "се превърне в криза" и потокът на руски газ през Украйна силно намалее, ЕС е готов "да излезе на сцената", за да предотврати недостиг на газ в европейските страни, предава руската информационна агенция.

Студеното време, което обхвана голяма част от Европа, засили напрежението и европейските страни започнаха да използват газ от стратегическите си запаси. Според независими западни експерти това показва, че вече има криза, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?