Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Резервният газ свършвал до дни, мълчание за компенсации от “Газпром“

106 коментара
Резервният газ свършвал до дни, мълчание за компенсации от “Газпром“

Рязък обрат настъпи в информацията от “Булгаргаз“ относно нарушените доставки на природен газ от Русия, заради конфликта с Украйна. След няколкочасово извънредно заседание в понеделник на премиера Сергей Станишев, министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров и изпълнителния директор на газовото дружество Димитър Гогов, последният заяви пред журналисти, че резервите на България в газохранилището в Чирен може да свършат до седмица, ако не се реши конфликтът между Киев и Москва и се увеличи потребление в страната.

Сутринта Гогов обясняваше, че запасите могат да покриват недостига на руски газ в продължение на месец или два според режима на използването му. В същия дух беше и официалното съобщение от правителствената информационна служба след края на заседанието. В него се посочва, че “според Димитър Гогов хранилището в Чирен компенсира намалените доставки на природен газ и може да осигури необходимите количества гориво до края на отоплителния сезон“. Според прессъобщението газохранилището може да осигури 3-4 млн. куб. м синьо гориво на денонощие.

Изненадващо обаче Гогов заяви, че “ако доставките са в размера, в който са днес, или се подобрят, можем да издържим няколко дни или седмица“. Той дори призова консуматорите на газ да намалят потреблението си, за да бъде спасен отоплителният сезон у нас, ако газовият конфликт не бъде разрешен.

По данни, изнесени от самия Гогов преди Коледа, в Чирен има над 1 млрд. куб. м природен газ. Средногодишното потребление на страната ни е около 4 млрд. куб. м и е странно при това положение, че количествата ще свършат за дни. Според твърденията на Гогов от понеделник сутринта, спадът в руските доставки е около 15 на сто от началото на годината, когато Русия врътна кранчето на Украйна заради стари дългове и спор за новата цена на горивото през 2009 г..

Това е другото разминаване в данните, защото според Игор Елкин,представител на Балканския диспечерски център на "Топенерджи", за 4 януари 2009 г. обем на доставяния за България газ е намалял със 7.2 процента.

Тишина за компенсациите

Освен това, след срещата при премиера, Гогов отказа да коментира дали България ще предприеме действия за търсене на компенсации от доставчиците за намалелите обеми гориво за страната. Преди това той обясни пред Нова телевизия, че ще търсим компенсации заради нарушените доставки, а от пресцентъра на ръководената от него компания обясниха, че точните действия, които ще се предприемат, ще се обсъдят на заседанието в Министерството на икономиката и енергетиката, което е принципал на Българския енергиен холдинг, компанията майка на "Булгаргаз".

“Булгаргаз“ има договори с фирмите “Газ експорт“, “Овергаз“ и “Винтерсхал“ - и трите контролирани от “Газпром“. Тяхна е отговорността за доставка на суровината до входната станция Исакча на границата в Румъния.

Според договорите с тях има различни подходи в санкциите, обясни сутринта шефът на “Булгаргаз“. По думите му е възможно недоставените сега количества да постъпят в бъдещ период. Той обаче допълни, че записите в договорите не са еднозначни и дават широка възможност за третирането на проблема.

Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Галина Тошева, която е временен изпълнителен директор на енергийния холдинг, коментира пред БНР, че в момента приоритетът е да осигурим снабдяването с природен газ, а на последващ етап вече да мислим за договорите.

Може да има ограничения на газа за вътрешните потребители

След срещата в МИЕ бе съобщено, че “Булгаргаз“ е изготвил график за ограничаването на газоподаването за потребителите и има пълна готовност той да бъде приложен, “ако ситуацията го наложи“.

“При недостиг на природен газ, в Закона за енергетиката е разписано какво се случва. В конкретния смисъл може да има и ограничаване подаването на природен газ, което се осъществява към всички потребители съобразно режим за ограничаване, който е съобразен и с тяхната производствена програма. Всички потребители знаят за тези графици и ако се наложи, ще се приложат. Там, където е възможно, би следвало тези потребители да имат запаси и от алтернативно гориво на природния газ“, каза Гогов.

На Балканите срив до 30 на сто на доставките

Няколко държави членки на ЕС съобщават за спад в газовите доставки, след като на 1 януари 2009 г. Русия спря да подава гориво за Украйна заради неплатени сметки от украинската “Нафтогаз“ към руската “Газпром“ и спор за новите цени в договора за 2009 г.

Официално властите в България, Гърция и кандидата за еврочленство Хърватия съобщават пред Ройтерс за спад в доставките в понеделник. В Гърция намаляването е с една трета, съобщи представителят на гръцката ДЕПА Андреас Христодулакис. Сред потърпевшите са и Македония и Турция.

Чехия, която в момента председателства ЕС, също е сред потърпевшите с 5 процента намалели доставки.

На 1 януари В Румъния снабдяването с газ е намаляло с 30 процента, в България – с 10-15 на сто, в Полша- с 11 на сто.

Засега обаче България не е сред страните членки на ЕС, уведомили Европейската комисия, че имат проблем с руските доставки, съобщи за БНР говорителят на ЕК по въпросите на енергетиката Феран Тараделас. На пресконференция той посочи Унгария, Словакия, Румъния и Полша като най-потърпевши от газовата криза, но подчерта, че нито в една държава членка засега не може да се говори за сериозни проблеми в резултат на поредния газов конфликт между Москва и Киев.

Путин нареди на "Газпром" да ореже доставките до ЕС през Украйна

Руският премиер Владимир Путин нареди в понеделник на "Газпром" да ореже доставките за Европа през Украйна. Москва твърди, че Украйна отклонява част от количествата – нещо, което Киев отрича.

Тръбите през украинска територия транспортират около една пета от газа за страните от ЕС.

Изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер каза, че доставките по това трасе може да се съкратят с "количествата, откраднати от Украйна, около 63 млн. куб. м. газ".

Съкращенията ще стават на дневна база, допълни той. "Газпром" твърди, че ще компенсира чрез подаване на повече газ по други трасета.

Милер обяви, че “Газпром“ дори е купил газ за европейските партньори на пазарни цени и увеличава ползването от подземните газохранилища на територията на Европа, като за това, разбира се, трябвало да плати украинската “Нафтогаз“.

ЕС няма да се меси в "търговския спор" между Русия и Украйна

Представителите на Европейския съюз се събраха извънредно в понеделник да обсъдят ситуацията, но сред страните членки няма единно мнение каква позиция да се заеме в спора между Москва и Киев и най-вероятно ще се ограничат с нови призиви за възможно най-бързо прекратяване на конфликта, предаде ББС.

И Украйна, и Русия заявиха, че очакват повече от ЕС. Украинският президент Виктор Юшченко още преди спирането на кранчето поиска от Брюксел да стане посредник в спора с Русия.

Брюксел обаче заяви, че става дума за двустранен търговски спор, който трябва да се реши чрез преговори между Русия и Украйна. Еврокомисията не влиза в ролята на посредник, но тъй като някои от страните членки на ЕС са засегнати, упражняваме натиск върху Москва и Киев да преговарят за намиране на решение възможно най-скоро, подчерта Феран Тараделас.

Шефът на “Газпром“ Александър Медведев вече заяви, че неговата компания не носи отговорност за създадените от Украйна проблеми с транзита.

Киев бе обвинен, че краде от доставките за Европа. Освен това властите в Украйна отказаха на Москва да увеличат транспортираните през тяхната територия количества синьо гориво.

Ситуацията се усложнява допълнително от това, че Киевският стопански съд забрани на държавната компания “Нафтогаз“ да транзитира руски газ през територията на Украйна на цена от 1.6 долара за 1000 куб. метра.

На 9 януари съдът трябва да разгледа иск на правителството за признаване на недействителни на споразуменията за транзит на руски газ през Украйна до 2010 г., защото били сключени от председателя на управителния съвет на “Нафтогаз“ Украйна Игор Воронин, който не е имал съответните пълномощия от Министерския съвет.

Брюксел ще следи и ще анализира

Службите на ЕК следят и анализират непрекъснато постъпващата информация за газовите доставки в страните от ЕС. Засега обстановката е нормална. Крайните потребители не са засегнати, няма особени прекъсвания в доставките, газовите запаси на страните в Съюза са достатъчно големи, посочи Феран Тараделас.

Той отчете, че обстановката "се променя непрекъснато" и поради това ЕК я следи много внимателно.

Тараделас добави, че за Киев в понеделник е заминала европейска делегация, която включва представители на чешкото председателство на ЕС и на ЕК. Комисията е представена от началника на кабинета на комисаря Пиебалгс.

В понеделник делегацията има разговори в Киев, след което предстоят срещи с представители на "Газпром" в "европейска столица", която още не е уточнена.

Целта на разговорите с двете страни е да се осигури нормално изпълнение на ангажиментите за доставки на газ в страните от ЕС.

“Газпром“ иска от ЕК мониторинг върху доставките

“Газпром“ от своя страна се обърна към ЕК с молба да осигури независим мониторинг върху транзита на газ през украинска територия, съобщи говорителят на руския монополист Сергей Куприянов.

Компанията обвинява Украйна в кражба на газ, предназначен за потребители в другите европейски стани, а от ЕС допълват, че просто липсват независими измервания на обемите гориво, които постъпват на територията на страната и изходящите.

“Ситуацията е крайно неясна, а информацията за отговорностите на страните в спора-противоречива“, заяви пред Франс прес секретарят на чешкото председателство на ЕС.

Според информация на ИТАР-ТАСС ръководството на ЕС на този етап няма да поеме ролята на посредник в търговския спор между Газпром и Украйна. Ако обаче ситуацията "се превърне в криза" и потокът на руски газ през Украйна силно намалее, ЕС е готов "да излезе на сцената", за да предотврати недостиг на газ в европейските страни, предава руската информационна агенция.

Студеното време, което обхвана голяма част от Европа, засили напрежението и европейските страни започнаха да използват газ от стратегическите си запаси. Според независими западни експерти това показва, че вече има криза, отбелязва ИТАР-ТАСС.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

106 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Иван, но не Костов
  #109

  с промити мозъци за които Русия и Москва са "мръсни" думи както по времето на комунизма Америка и запад бяха също така "мръсни" думи, дори не чак толкова. Ясно при комунизма промиваха мозъци, но как и на вас така лесно ви промиха мозъците с празни приказки за демокрация (и то псевдо). Ако искате да се оправите, не четете как някое платено журналистче плюе Русия или критикува Украйна. Подредете фактите - 1.РосУкрГаз е компания на Тимошенко, поради което тя уреди кредит от банките, но Ющенко го спря.

 2. ВИКТОР
  #108

  Кой е прав в газовия спор между Русия и Украйна? Русия казва,че прилага чисто икономически критерии по отношение на Украйна,но никой не й вярва. Украйна твърди,че Русия използва енергийната си мощ,за да промени външнополитическата й ориентация. Това не променя факта,че Киев получаваше газ на преференциални цени като резултат именно от предишната си външнополитическа ориентация към Русия,а сега след като Украйна иска да стане член на НАТО и ЕС,Русия е рекетира с по-високи цени.Не е ли това политически рекет?

 3. ВИКТОР
  #107

  Откровение на един комунист ПАУНОВ:Тръбите са по-силно оръжие от танковете”Путин вместо да изпраща танкове в България “изпраща”газови тръби в България за атака към Гърция и Сърбия,посока към Европа.Всяка икономическа зависимост,води до политическа зависимост!Путин явно е разбрал,че България е най-слабото място на ЕС!

 4. Нюрнберг
  #106

  от соцлагера на Москва, бивши или настоящи, най-учтиво се поканват да подадат жалби, ако имат такива, в Страсбург, Брюксел или Хага.

 5. ВИКТОР
  #105

  "България си иска изчезналия газ от Русия" Една правилна позиция на България,защото Първанов,и Овчаров сключиха неравноправният за нас договор с Русия,а не с Украйна. Сега руснаците вместо да ни намалят цената за газта,те искат да я наложат същата и над Украйна.На това се казва рекет към Украйна и България,изобщо на ЕВРОПА!

 6. ВИКТОР
  #104

  НА ТОВА СЕ КАЗВА ГАДЕН РЕКЕТ!Нали цените на газта се определяше според цената на петрола на международните пазари за страни които имат твърди сключени договори за доставка,като България,и дори руснаците обещаваха че ще ни намалят цените с 30-40%,а те цинично и нахално искат и от Украйна съседна на Русия страна да плаща същите високи цени,следователно въобще не мислят да намалят цените за България,след като искат същите цени и от съседна Украйна! Това е присъщо само на една мафиотска олигархия!

 7. atanas
  #103

  Да пратят онзи, овчара да си иска обратно камисионните, които гушна от новия договор.

 8. Тъмно син
  #102

  Защо не отговаряш на въпросите ми за "ник,а"ти бе говедо?Защото съм улучил десятката с тях,а на тебе не ти стиска да го признаеш,тъй като произходът ти е на червено мекере!!

 9. смехурко
  #101

  рот фронт

 10. Петко Петков
  #100

  Един невероятно удобен момент за отварянето на 3ти и 4ти реактор на АЕЦ "Козлодуй". Ако се изпусне 1 седмица ще стане късно.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.