Резиденцията на Тодор Живков на Витоша се продава за над 3 млн. евро

Кюлев купи вилата за 877 665 000 недоминирани лева през 1997 г.

Резиденция "Аглика" на Витоша, която се е ползвала като крайградска вила от Тодор Живков, се продава за 3.135 млн. евро, съобщи пред Mediapool Михаил Чобанов, управляващ партньор в “Лукс имоти”. Агенцията е ексклузивен продавач на вилата.

Цената е без аналог за такъв имот, защото квадратният метър излиза около 1100 евро/кв.м, посочи Чобанов. Той даде за пример, че луксозните имоти в момента вървят между 1200 и 1800 евро/кв. м.

Резиденцията е разположена сред борова гора на 1600 м надморска височина в Природен парк "Витоша". До нея има поддържан павиран път. Общата разгъната застроена площ е 2850 кв.м.

Имотът има един голям апартамент, в който е отдъхвал бившият комунистически лидер Тодор Живков и осем малки апартамента. Разполага още с киносалон, трапезария, две  кухни, фитнес, сауна, леден басейн, тенис корт и бомбоубежище. Резиденцията има собствен водоизточник и генератор за ток.

Според Чобанов имотът в момента е без аналог на пазара, заради местоположението, което гарантира дискретност, тъй като резиденцията не е видима за широката публика, като в същото време съчетава отличното качество на сградата и апартаментите, което позволява използването ѝ веднага след покупката.

Резиденцията е подходяща както за вила или къща, така и за бутиков хотел, каза Чобанов.  През последните пет години е използвана основно за лични нужди на собствениците, допълни той, но отказа да назове кои са те.

Резиденция “Аглика” беше купена по време на масовата приватизация от “Пирин контракт инвест” през 1997 г. Дружеството по това време беше собственост на убития банкер Емил Кюлев. Той плати за вилата на бившия Първи 877 656 000 неденоминирани лева и пое задължение да инвестира още 1.2 млн. долара в имота, показва съобщение на тогавашното Министерство на търговията и туризма.

В момента собственици на “Пирин контракт инвест” са четирима души, според регистъра "Дакси". Половината от капитала се държи от “Контракт холдинг къмпани”, зад което стои вдовицата на Кюлев – Весела. По 20% притежават Георги Аврамчев и Валентин Каладжиян, а останалите са на Юрий Кюлев. Не е ясно дали "Пирин контрак инвест" все още е собственик на имота или го е препродало през годините.

Споделяне

Още от Имоти

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?