Родители на деца с увреждания отново протестираха за по-адекватна държавна политика

Социалният министър увери, че се работи за изпълнение на част от исканията, а други са вече изпълнени

Родители на деца с увреждания отново протестираха за по-адекватна държавна политика

Родители на деца с увреждания излязоха в сряда на пети пореден протест за последните две години с искане за цялостна реформа в политиките на държавата спрямо тях, която да им осигури достъп до комплексни услуги. Те се събраха пред Народното събрание и тръгнаха на шествие, което стигна до сградата на правителството. На протест със същите искания се събраха и родители в много градове в провинцията.

Шествието по жълтите павета в столицата бе водено от ковчег с надпис "Честит рожден ден 18. Не ни погребвайте", като напомняне към институциите, че грижите за хората с увреждания не трябва да спират с навършването им на пълнолетие. Протестиращи носеха плакат “Бойко, и преди и след 18, сме важни, колкото магистралите!” и скандираха “Бойко, излез“ с искане за среща с премиера.

Родителите на деца с увреждания настояват да бъде приет Закон за личната помощ, така че подкрепата, която получават родителите и семействата да е индивидуално определена според нуждите, но и да не прекъсва след навършване на 18 години на детето, тъй като то продължава да се нуждае от същите грижи. Освен това настояват за създаването на електронен регистър на хората с увреждания, за да е ясно какъв е техният брой и специфичните им нужди.

Майките не разбират и защо трябва да пишат отчети по графици и тетрадки за свършената от тях работа през дните, когато се грижат за децата си. Много от тях са асистенти на децата си, но за по 2-3 часа дневно, като за времето, когато са били асистент трябва да описват извършеното от тях - къпане, хранене, преобличане и т.н., което за тях е унизително, защото майчината им грижа не е за 3 часа дневно.
“Повечето от тези деца и хора с увреждания имат нужда от 24-часова грижа. Повечето от нас са с професии, но не могат да работят, защото трябва да отглеждат децата си”, разказа една от протестиращите.

Много от майките на деца с увреждания ги отглеждат сами, защото съпрузите им ги изоставят.

Други родители-участници в протеста споделиха, че социалните услуги не са адекватни. “Отворен е нов ресурсен център в града. Уж има психолог, има психиатър. Психоложката ни вика: "Аз не мога да работя с детето, защото кабинетът ми е малък, а той пипа всичко. Ако искате го оставете, ама ние не можем да работим", разказа една от майките, цитирана от БНР.
Социалният министър Бисер Петков, който се срещна с представители на протестиращите, увери, че част от исканията на майките на деца с увреждания вече са изпълнени, а по изпълнението на друга част се работи.

Децата, които получават семейната помощ по Закона за семейните помощи за деца са около 26 000 и за тази година в бюджета сумата, която е предвидена за изплащане, превишава 160 млн. лева, съобщи Петков. Той припомни, че миналата година година правителството увеличи размерът на месечните помощи за деца с увреждания като я диференцира според степента на увреждането – 930 лева за деца с над 90% увреждания, за децата с увреждане от 70% до 90% - 450 лв., а за тези с между 50% и 70% увреждане - 350 лв. на месец.

“Работи се по електронен регистър на хората с увреждания. Имахме разговор вчера с изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания, така че ще направим каквото е необходимо като допълнителен ресурс, за да може този регистър да бъде въведен и да функционира пълноценно“, посочи Петков.

“Ще се опитаме да отделим инструмента социални услуги от социалните помощи, тъй като сега са събрани в Закона социалното подпомагане“, обясни Петков. По думите му целта е наистина с новите социални услуги да адресират индивидуалните потребности на хората с увреждания, както и паричната помощ, която се отпуска на семействата на хората с увреждания, именно с цел самите те да преценят от какво имат нужда, какви са общите и специфичните потребности на лицата и съответно да ги удовлетворят.

“Работим и за обезпечаването на финансирането на програмите за лични асистенти, които също са важни за семействата на хората с увреждания, както и в дневните центрове да пробираме заместващите грижи като социална услуга. Тоест да може децата и хората с увреждания краткосрочно да останат в дневните центрове и по този начин да се освободят родителите и близките за известен период, без да абдикират от своята грижа за децата си“, каза още Петков.

Споделяне

Още по темата

Още от България