Ром съди ЧЕЗ и държавата в Люксембург за качен на стълб електромер

Ром съди ЧЕЗ и държавата в Люксембург за качен на стълб електромер

Жалба срещу ЧЕЗ и България заради това, че електромерите в ромските махали се поставят на недостъпна височина от около 6 метра, е внесъл Валери Белов, експерт по въпросите на малцинствата в община Монтана. Искът в Съда на ЕС в Люксембург е и срещу Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), стана ясно от дневния ред на правителственото заседание в сряда, на което е одобрен отговорът на страната до съда по случая.

Според Белов качването на елтаблата на недостъпна височина в ромските махали е дискриминация на етнически принцип и противоречи на Директива на ЕО по прилагане на принципа на равно третиране на лица без разлика на расата или етническия произход.

Позицията на българското правителство е, че няма нито една европейска директива, която да урежда точно тази материя и това е въпрос на национално решение.

Борбата на ромите от Северозападна България срещу качването на електромерите на стълбове датира още от 2005 г., когато общинският съветник от ДПС в Лом Георги Георгиев подава сигнал до Комисията против дискриминация.

На 6 октомври 2006 г. комисията на Кемал Еюп (ДПС) излязла с решение, че поставянето на измервателните уреди на стълбовете пречи на нормалния достъп до тях и представлява дискриминационно отношение към част от абонатите. Експертите на комисията наложили глоби на двама шефове в ЧЕЗ и препоръчали на ДКЕВР да преразгледа договорите на ЧЕЗ с абонатите. Жалби за “високи електромери” подали и от ромските махали в Белоградчик и Монтана.

От ЧЕЗ обаче не смъкнали електромерите, а през май 2008 г. състав на Върховния административен съд отменил решението на Комисията за защита от дискриминация по жалбата на Георги Георгиев. Адвокатите на компанията пледирали, че таблата са монтирани на стълбовете не по етнически съображения, а заради многобройните посегателства над мрежата.

Според статистиката на ЧЕЗ само през 2010 г. в Лом са разкрити 93 случая на неправомерно ползвана енергия на обща стойност 77 100 лева. Реалните загуби обаче били много по-големи, смятат от компанията.

Проблемите на ромите с ЧЕЗ станаха и причина за протест в сряда. Жителите на дупнишката “Гиздова махала” се бунтуваха в центъра на града, че дружеството им е спряло тока, след като в продължение на години не са плащали сметките си, вече в размер на хиляди левове.

Едно от ромските семейства имало дълг от 25 хиляди лева, натрупан от около 6-7 години. Сметките не се плащали, защото били нереални, според ромите.

Ромите от Дупница протестираха и за това, че ЧЕЗ не е спазило направено с тях споразумение през 2005 година. То предвижда поетапно плащане на старите задължения на живеещите в махалата.

Стефан Апостолов, директор на “ЧЕЗ-разпределение” коментира пред бТВ, че дружеството трудно се справя с клиентите си в подобни ромски квартали.

Той бе категоричен, че токът на задлъжнелите семейства е спиран многократно, но те си го пускали пак като се включвали сами.

“Там сметките действително са много сериозни, а за нас няма клиенти по националност. Но трябва да се намери кардинално решение на проблема. Готови сме на диалог с институциите и общините”, заяви още Апостолов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?