Роми от "Столипиново" излизат на протест, ще искат оставки и "най-вече на Москов"

Премахване на незаконни постройки в Столипиново, сн. БГНЕС

Роми от пловдивския квартал "Столипиново" ще протестират мирно следващия петък, 26 юни, съобщи Яшар Асан, председател на Инициативния комитет на бедстващите в Пловдив. На протеста, предизвикан от последните сблъсъци между българи и роми в Гърмен и столичния квартал "Орландовци“, ще бъде поискана и оставката на министъра на здравеопазването Петър Москов, тъй като линейките отказвали да влизат в "Столипиново" – нещо, което здравното министерство отрича.

"В тези протести ще се говори за ксенофобските говорения на някои депутати. Това директно засяга министър Москов. В този мирен протест, който ще се състои другата седмица петък в Столипиново ще се искат оставки, най-вече на министър Москов", посочи Асан.

"Омръзна ни да бъдем разменна монета за политическите партии в България. Искаме мир и спокойствие и по-добро бъдеще за децата ни", коментира той.

Асан постави и искания към социалния министър Ивайло Калфин - да бъде изготвена специална програма за интеграция на малцинствата.

"Проблемът с незаконните постройки не е от сега. Когато се строяха, всичко беше наред. Сега къде ще отидат тези хора, ако им бутнат къщите", попита той.

"Вместо да мислите как да гласуваме на изборите – референдуми и т.н., време е да помислите за нас. Тези пари могат да бъдат похарчени за разрешаване на проблемите в гетата", заяви Асан.

Той изложи и претенциите към кмета на града Иван Тотев (ГЕРБ). "Кметът прави много за Пловдив, но не и за гетата. Едно представление не е организирал", каза Асан, цитиран от пловдивски медии.

Той отправи и специално послание към премиера Бойко Борисов: "Господин Борисов, вие сте първо, генерал, второ, министър-председател на България. Бяхте кандидат-кмет за София и още помня този призив от вас, че за гетата трябва специална програма. Господин Борисов, не знам колко време измина, откогато бяхте кмет на София, но какво направихте с тази програма? Вие тогава ми спечелихте сърцето, защото си казах, че има един лидер, който да мисли за бъдещето на България, защото бъдеще без малцинствата в България няма да е розово нито за българина, нито за арменеца. Не може някои хора да мислят, че от едната страна ще тече кръв, а от другата ще тече мед. Няма да е така".

Споделяне

Още по темата

Още от България