Въпреки напъните на футболни запалянковци и рокери

Жандармерията удържа протеста в Гърмен да не нахлуе в ромската махала

Мъж бе задържан за нападение над телевизионна кола, прокуратурата образува две дела

Масовият протест срещу незаконните ромски постройки, организиран във вторник в Гърмен заради ескалиралото напрежение в селото през последните 10 дни, премина мирно и не доведе до физически сблъсъци, въпреки явното желание за това на доста футболни привърженици и рокери.

По-агресивно настроените протестиращи призоваваха за физическа саморазправа с жителите на квартал "Кремиковци", но не успяха да разкъсат кордона на жандармерията, строен на входа на махалата. Стигна се дори и до замеряне с бутилки по служителите на реда, но ситуацията бе овладяна.

Някои от присъстващите скандираха "Смърт на циганите" и "Българи юнаци", настоявайки униформените да им освободят пътя, въпреки че организаторът на протеста Иван Байрактаров постоянно призоваваше да не се стига до ексцесии.

В същото време в ромската махала не се забелязваше някаква активност, като преобладаваха възрастните хора, жените и децата. Според местни жители, цитирани от БНР, няколко автомобила са транспортирали жители от гетото към гората.

В края на протестното шествие все пак се стигна и до по-сериозен инцидент, когато мъж във видимо нетрезво състояние реши да атакува кола на Нова телевизия, смачквайки ѝ капа с удари. Той бе задържан за 24 часа от полицията.

Впоследствие от Районната прокуратура в Гоце Делчев пък уточниха, че са образували две разследвания. Едното – за хулиганство, след като някои от протестиращите замеряха с камъни и бутилки жандармеристите, а другото – за хулиганство и противозаконно повреждане на телевизионния автомобил.

Преди да стигнат до входа на квартал "Кремиковци", около 500-те демонстранти се събраха на централния площад в Гърмен, където почетоха и паметта на Христо Ботев и останалите революционери, загинали за свободата на България.

Поводът за демонстрацията бе изтеклият срок, който местните жители дадоха на държавата, за да реши проблема с гетото, след като преди десетина дни в селото се заформи масов бой между българи и роми, започнал като междусъседска свада заради силна музика.

"Ние сме подготвени за всяка една ситуация. Всичко зависи от това как се държат хората на протеста. Няма да ограничаваме движението на каквито и да било структури или фенклубове на футболни отбори. Всеки има право да участва на мирен протест. Все пак да не забравяме днешната дата каква е. Нека да отдадем заслужено почитта на великия наш революционер", коментира шефът на благоевградската полиция Христо Разсолков пред БНР в началото на протеста, когато спртните запалянковци още не се бяха появили.

Напрежението в селата Марчево и Гърмен избухна, след като при масов бой трима човека бяха тежко ранени и приети в болница, осем се разминаха с по-леки наранявания и деветима бяха арестувани. Жителите на Гърмен се оплакват от рязкото увеличаване на жителите в ромската махала през последните години и от постоянни набези, кражби и тормоз.

Кадри преди протестното шествие до кв. "Кремиковци".

Началото на протеста на централния площад в Гърмен.

Краят на демонстрацията, при който се стигна до неуспешен опит за нахлуване в ромската махала.

Споделяне

Още по темата

Още от България