Водач на протеста в Гърмен подслонява семейство роми

Водач на протеста в Гърмен подслонява семейство роми

Протестиращ срещу ромските набези и бездействието на държавата мъж е готов да даде цял етаж от къща на семейство от ромския квартал "Кремиковци", което остана без покрив, предаде БТА в петък.

Иван Байрактаров вече стяга трите стаи в къщата, в която живее баща му, за да приюти в тях Виктор и Славка Огнянови. Двамата съпрузи са на улицата, след като на 29 юни багер срути незаконната им стая в махалата.

"Познавам Виктор много добре. Той е трудолюбив, скромен и не краде. Един от най-кротките роми в цялата община. Вече говорих с тарторите в квартал "Кремиковци", те ме увериха, че той е съгласен да приеме моето предложение. В момента е в гората за гъби. Ние нямаме нищо против мирните и спазващи закона роми. Винаги сме готови да им помогнем", увери Иван Байрактаров.

Той почиства и подрежда жилището на втория етаж на къщата, в която живее баща му. Иска да осигури добри битови условия за ромското семейство. Досега Виктор и Славка живееха в една стаичка, а занапред ще имат цели три помещения - кухня, хол и спалня. Ще останат толкова, колкото е необходимо.

"Няма да им искам нищо, никакъв наем. Нека ползват етажа, докато си стъпят на краката. Помагам им от сърце, а не от куртоазия. Добре дошли са в моя имот", твърди протестиращият срещу ромските кражби мъж.

Той допълни, че и други жители на село Гърмен са изразили готовност да приютят останалите без дом роми, на които бяха съборени незаконните постройки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?