Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ромите няма да гласуват на местния референдум в Кюстендил

Кметът Петър Паунов: При по-малко от 5000 избиратели и при отрицателен вот, няма да се кандидатирам отново

7 коментара
Кметът на Кюстендил Петър Паунов

Петър Паунов е втори мандат кмет на Кюстендил. И двата пъти печели изборите като кандидат на СДС, подкрепен от местна коалиция от десни партии. През 2012 г. влезе в конфликт с управляващите от ГЕРБ, последва затопляне на отношенията, а тогавашният областен управител от ГЕРБ Любомир Анчев беше обвинен и подведен под съдебна отговорност.


В Кюстендил мнозина наричат Петър Паунов новатор. Причината – първи въведе целодневната форма на обучение в училищата преди да го направи държавата. Изпревари централната власт и със забраната да се пуши на закрито. По този повод на видно място в кабинета му стои шарж на известния карикатурист Иван Кутузов - Кути. Петър Паунов пръв изнесе и избирателните секции извън ромските махали в опит да спре купуването на гласове.

В края на втория си мандат Петър Паунов дебютира с нова авангардна идея – свиква местен референдум на 5 юли, който да реши дали да се кандидатира за трети път.

Кабинетът на Паунов е отрупан с награди, като на челно място стои призът за най-зеления град, както и картини, които са му подарък от известни български художници. Има оформен кът с икони, а кандилото гори. Твърди, че най-скъпият му подарък е макет на къща от кибритени клечки, направена от възрастен кюстендилец в знак на признателност за грижите, които полага за Дома за възрастни хора.

В понеделник преди обед, докато разговаряме в кабинета му в сградата на кметството, която е паметник на културата и засега не е пострадала от набезите на алуминия и пластмасата, влизат ревизорите от Сметната палата за поредната си проверка. Паунов демонстрира спокойствие. Не смятал, че го атакуват, а че държавата си върши работата. Казва, че не се притеснява от нищо, защото е чист пред съвестта си и пред кюстендилци.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е против независимите кметове, защото всеки кмет трябва да носи отговорност за действията си и да е ясно кой стои зад тях. Има ли независими кметове у нас или всички са зависими и от кого?

Аз винаги съм бил издиган от партийна коалиция от десни партии. Явяването ми на избори като кандидат на коалиция от партии показва, че и аз не приемам, че има независими кметове.


Има ли атака срещу независимите кметове? Видяхме какво се случи с кметовете на Пазарджик, на Хасково, на Белово, на Петрич.


Не мога да кажа кой до колко са се явявали като независими, защото мисля, че колегите са се явявали в различни формати. Общинската власт в никой случай не е независима от държавната администрация и ресурсите на държавата. Няма как да не си партнираш с политическите сили. За мен е трудно разбираемо определението "независим".

Съзирате ли опит за ограничаване мандатността на кметовете?

Нееднократно съм споделял, че всички изборни длъжности трябва да бъдат ограничени до два мандата. Точно за това, с колегите от коалиция "Кюстендил", които смятат, че трябва да продължим съвместната си работа още един мандат, обявихме референдум на територията на цялата община. Целта е да чуем мнението и на нашите съграждани по въпроса. Разбрах, че АБВ има предложение за ограничаване на мандатността на три мандата за кметовете.
В Кюстендил на 5 юли ще бъде първото допитване, което ще се произнесе по този въпрос.

Избирателите в Кюстендил ще отговорят на три въпроса. Първият е: подкрепяте ли предложението Петър Паунов да се кандидатира за кмет? Вторият: "подкрепяте ли продължаването на привличането на инвестиции в общинската собственост?". Третият – "какво трябва да се подобри в работата на община Кюстендил?"


Референдумът е организиран от коалиция "Кюстендил" със собствени средства и ще струва не повече от 800 лв.


Толкова малко средства за провеждане на референдум ще са достатъчни!?

Един лист хартия е една стотинка. Направете сметката - за 30 000 разпечатани листа ще са необходими 300 лв. Организацията е 200 доброволци, които ще стоят в 150 секции. На тях не им се плаща нищо. Каним и всички политически партии, неправителствени организации и медии да вземат участие при желание. Всеки един от тях може да следи изборния процес по време на референдума, да присъстват в комисиите.

Право на участие с глас в референдума има всеки жител на община Кюстендил, с изключение на жителите на кв.”Изток” (ромската махала – бел. ред.).


Защо изключвате ромската махала?

Заради корупционните практики, които има там. Не смятаме да подлагаме на риск допитването и то да бъде манипулирано.


Това не е ли сегрегация?


Не, това не е сегрегация. Това е да гледаш истината в очите, защото и вие, и вашите колеги отразявате хиляди злоупотреби в ромските квартали и ние не искаме да се допитваме до хора, които търгуват с гласове.


Това е работа на други институции – прокуратура и съд…

Коалиция "Кюстендил" решава кого да слуша. В случая не слушаме търговците на гласове. Интересува ни мнението на тези кюстендилци, които отиват до урните да гласуват без да им е упражнен натиск, без да са им давани пари, които ще отидат на 5 юли и ще гласува по съвест.
Ако са под 5000 участниците в референдума, за нас е ясно, че трябва да има промяна в общинската власт. Ако са над – ще зачетем резултата такъв какъвто е. Всички урни ще бъдат събрани на едно място, няма да бъдат разпечатвани. Бюлетините ще бъдат сипани на едно, за да не се съмнява никой, че ще има натиск, особено по малките населени места.
Искам честно да чуя какво мислят хората за мен и управлението на екипа ми.


Ако референдумът каже - искаме Петър Паунов трети път да ни управлява, отново с коалиция от десни партии ли ще се явите?


Разбира се, че отново ще отида на избори с коалиция "Кюстендил", в която влизат много десни партии. Самият аз съм член на СДС и никога не съм напускал партията, въпреки несъгласия по някои въпроси, които съм имал с Иван Костов. В коалицията участват още НДСВ, движение "Гергьовден", "Нова сила", ВМРО-НИЕ, "Съюз на патриотичните сили –Защита", "Обединени земеделци", "Български демократичен форум".

Не се ли притеснявате и срещу вас да не излязат някакви сигнали за нередности? Къде живеете – имате ли имение, някакъв палат?
Колегите така са решили, така живеят в това няма нищо лошо. Аз живея в апартамент.

Бяхте обявил, че дарявате цялата си кметска заплата на нуждаещи се. Колко сте дарили за изминалите два мандата, къде и при кого са отишли парите?


Не съжалявам за решението си да дарявам заплатата си. Съжалявам, че го обявих публично, защото добрият християнин не се хвали с делата си. Когато даряваш, никой не трябва да знае, че го правиш. Не желая да кажа за какви каузи и на кого съм помагал през всичките тези години. Не знам дори каква е общата сума на дарените средства. Знам, че основната ми заплата е 1594 лв., но дори не знам колко получавам чисто. (нарежда на личния състав да направи справка, за да покаже, че няма какво да крие – бел.ред.)

Логично е хората да попитат, след като дарява цялата си заплата, от какво живее кметът на Кюстендил? Жена му ли го издържа?


Живея от доходите, които получавам от кантората си (преди да стане кмет, Паунов беше адвокат – бел. ред.), от наема на жилището ми в София и заплатата на съпругата ми.

През 2012 г. общински съветници от ГЕРБ подадоха сигнал до главния прокурор срещу вас за злоупотреби с 3 млн.лв. Каква е съдбата на този сигнал?


Всеки работещ човек в България е атакуван. Не знам каква е съдбата на този сигнал, защото не съм част от прокуратурата.

Ако срещу мен има проверка, най-малкото ще се поинтересувам какво се случва с нея.

Кого да питам – главния прокурор какво се случва с делата ми?


Не очаквате ли ГЕРБ, които досега са били с по- слаби позиции в Кюстендил, сега отново да "рефрешнат" старите сигнали срещу вас? Или понеже в момента СДС е част от управляващото мнозинство, ГЕРБ ще се "смилят" над вашата персона?

Ако искат да ме атакуват, да ме атакуват. Всеки трябва да отговаря за грешките си. Оттук нататък приемам всякаква атака. Нямам притеснения. За мен е най-важно съвестта ми да е чиста. Хората ги обичам и работя за тях.

Прави впечатление, че разкритията за злоупотреби са свързани с кметове, които не са от ГЕРБ и всички са от списъка с 67 града, които ще получат финансиране по оперативна програма "Региони в растеж”….


Защо ме карате да коментирам, не знам за никакви списъци. Това са отношения между конкретни колеги с конкретни хора с едно или друго управляващо мнозинство. Когато имам да изяснявам нещо с някого, не го правя публично.

Община Кюстендил има ли наложени финансови корекции по оперативните програми, от което пропищяха редица кметове?


Слава Богу не, но ние не бяхме сред фаворитите на много от одобрените проекти.


И това ви е спасило от санкциите, така ли да разбираме?

Да, още повече, след като във властта влезе ДПС. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ни замрази водния проект за 88 млн. лв. за Кюстендил и съседните села Слокощица, Жиленци и Лозно за година и половина. Едва сега МОСВ ни одобри предпроектното проучване и вече сме на фаза проектиране. Работим този проект да се реализира през настоящия програмен период.


За да се случи обаче, трябва да има една водна асоциация на територията на област Кюстендил с един воден оператор. Това засега не се случва. Окрупняването на ВиК мрежата за Кюстендилска област не е направено, а това е задължително условие по новите правила, за да се отпуснат пари за финансирането на проекта.


Работа на държавата е да направи водната реформа.

От регионалното министерство казват, че има съпротива от страна на местната власт. Как стоят нещата на практика?


Всички общини в област Кюстендил сме с един оператор като изключим общините Дупница и Сапарева баня, които имат самостоятелни ВиК дружества. Преговорите с тях трябва да ги направи държавата, за да се включат и тези общини във водната асоциация и нещата да се случат. Това може да стане и със законодателни промени.


Колко пари се отпускат на Кюстендил през настоящия програмен период по оперативна програма "Региони в растеж"?

Около 19 млн. лв. безвъзмездна помощ от Европейския фонд за регионално развитие. Това е сумата без националното съфинансиране.


За далеч по-малки градове парите са много повече. Какво обяснение ви дават управляващите на този факт?


И аз не мога да разбера, но не ме карайте да коментирам.

Не го ли поставяте този въпрос пред правителството?


Кажете ми пред кой да го поставя този въпрос.

Като няма пред кого в България, може да сезирате Европейската комисия.


От четири години Кюстендил не просто предупреждаваше, а алармираше управляващите, че отново регионът ще бъде оставен извън Програмата за развитие на селските райони. Ние сме общината с най-много малки населени места – 72 села и отново сме извън тази програма за подпомагане. Така малките населени места отново са лишени от средства за инфраструктура и бизнес. Най-големите проблеми през изминалия програмен период бяха свързани с Програмата за селските райони, от която бяха откраднати милиарди. Кое правителство да държим отговорно, че преподписаха същите програми, които те са си направили – по предишното на ГЕРБ, това на Орешарски, сегашното правителство или пък служебните кабинети!?


На 21 март 2012 г. първият кабинет на Бойко Борисов проведе изнесено заседание в сградата на областната управа В Кюстендил. Дадоха се много обещания от Борисов – за галерията, прехвърляне на собствеността на казармите на общината и превръщането им във филиал на Националната спортна академия и т.н. Има ли нещо изпълнено от тях? Спомням си как премиерът тогава се провиква от сградата на кметството - "да пукна, ако лъжа".


Не си спомням такъв възглас и не зная премиерът да е казвал такова нещо. За довършването на галерията "Владимир Димитров Майстора" вече има изработен технически проект. Предварителната оценка е, че ще са необходими около 10.8 млн. лв. Очакваме да бъде отворена програма "Региони в растеж", за да получим финансирането. Така че до 2020 г. галерията най-после ще бъде довършена. Това, което ни притеснява е, че за проектите по туристическа инфраструктура финансирането е 50%, което ще бъде огромна трудност за общините да намерят останалите средства. За казармите собствеността беше прехвърлена на областната управа, а сега тече процедура по прехвърлянето на община Кюстендил.

В какви отношения сте днес с премиера Борисов и партия ГЕРБ? По време на първия му мандат прехвърчаха искри. Очаквате ли ГЕРБ да издигне като ваш опонент за кмет на Кюстендил бившия ви заместник Виктор Янев, който днес е областен управител?


Работим чудесно с областната управа. Работа на ГЕРБ е да решат кого да издигнат за кандидат кмет на предстоящите избори.


Бившият финансов министър Симеон Дянков навремето обяви община Кюстендил "като абсолютен рекордьор" по нарушаване на закона за държавния бюджет заради големия общински дълг от над 21 млн. лв., което като процент от собствените приходи на общината и общата изравнителна субсидия е 211%. На колко възлиза с днешна дата дългът на община Кюстендил?

Някой вярва ли на Симеон Дянков ? Такъв дълг община Кюстендил никога не е имала. Навремето теглихме 6.5 млн. евро дълг за изграждането на здравния комплекс, чиято първа фаза предстои да бъде открита. С днешна дата дългът е намалял до около 5 млн. евро.

На предстоящите местни избори наесен секциите отново ли ще бъдат извън ромските махали?


Докато аз съм кмет, секциите винаги ще бъдат извън ромските махали. Това е гаранция, че избирателите те не могат да бъдат контролирани.


Имате ли информация дали вашият пример ще бъде последван и от други кметове?

Нямам информация.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Boriana Boneva
  #7
 2. Знайко
  #6

  Напълно правилен коментар на "Ливада". Хайде да наричаме финландците "суоми", унгарците - "магяр", а германците - "дойчовци".

 3. Ливада
  #5
 4. Майтапчия
  #4

  Ромите няма да гласуват. А кебапчета ще ядат ли???

 5. Boriana Boneva
  #3

  с примитивната антидепесе реакция всички наливат масло в огъня на националистите. Няма значение колко патриотични (НФСБ) или фаши///ски са те (Атака). От това в крайна сметка печелят те. Уж демократични партии не си дават сметка за бъдещето и не виждат по-далеч от пъпа си и непосредствената си политическа изгода.

 6. muncho
  #2

  КОНСТИТУЦИЯ Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Айде сега тоя кмет в ареста, на съд и в затвора. Ако в България има правосъдие разбира се.

 7. Доналд Дък
  #1

  Докога Държавата ще краде от европейските парични потоци за развитие на поминъка на българите?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.