Росица Матева: Няма законова пречка за видеонаблюдение при преброяването на бюлетините

Росица Матева: Няма законова пречка за видеонаблюдение при преброяването на бюлетините

Няма законова пречка за видеонаблюдение при преброяването на бюлетините, заяви бившият член на ЦИК и член на Обществения съвет Росица Матева пред БНР.

"ЦИК трябва да вземе решение какво се случва с видеозаписите от камерите - кой може да ги гледа и кой може да изисква тези записи. Предложихме съдействие в подготовката на здравния протокол. Искахме да съдействаме. Преди три дни изпратихме второ писмо до здравния министър и до държавния здравен инспектор с конкретни въпроси как ще се гарантират правата на наблюдателите през изборния ден, но и в РИК. Трябва да се прецени как ще бъдат разположени лицата, за да се спазят всички противоепидемични мерки и да се гарантира прозрачността на изборния процес", коментира Матева, която навремето бе номинирана от БСП за член на ЦИК.

Според сегашния състав на ЦИК, обаче, поисканото от извънпарламентарната опозиция видеонаблюдение на броенето на бюлетините няма да бъде разрешено. На същото мнение са и управляващите, които дори отказаха да се занимават с подобни промени в изборния закон.

Матева апелира към ЦИК за масово информиране на избирателите за условията на гласуване и призова за навременна ваксинация на членовете на секционните избирателни комисии, включително и за тези, които ще пътуват в чужбина заради гласуването на българите зад граница.

Общественият съвет към ЦИК е поискал да бъде включен като организация, която наблюдава изборите, включително и одитирането на машините за гласуване, съобщи Матева:

"Искаме чрез демонстрации да покажем на хората колко бързо, лесно и безопасно е гласуването с машини. Този начин на гласуване ще е по-безопасен, отколкото с хартиената бюлетина".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?