Румъния не очаква да има проблеми заради спирането на руския газ за Украйна

Румъния разполага с необходимите резерви природен газ в краткосрочен план, каза румънският премиер Виктор Понта, цитиран от агенция Медиафакс.

В началото на заседание на ръководството на управляващата Социалдемократическа партия Понта каза, че е разговарял с министъра на енергетиката и увери, че в краткосрочен план, за период от шест месеца, няма проблеми.

По думите на Понта в момента най-важното нещо е на цялата политическа сцена да има стабилност и предвидимост. Той призова всички държавни структури – парламент, местни власти, правителство "да изпратят едно и също послание, че е период, в който Румъния има нужда повече отвсякога от сериозност и стабилност".

"Изключено е" населението на Румъния да бъде засегнато от спирането на доставките на руски газ към Украйна, тъй като има достатъчно складирани количества в подземни хранилища, а производството надхвърля потреблението, обяви в прессъобщение делегираният министър за енергетиката Ръзван Николеску, цитиран от Медиафакс.

Николеску посочи, че сутринта е направен анализ на ситуацията с оператора за природен газ "Трансгаз Медиаш", а от получените данни става ясно, че има складирани над 1.4 млрд.
куб. м. природен газ.

"Нещо повече, през последния месец, и в момента, вътрешното производство на Румъния надхвърля националното потребление, което много ни помага. И да не забравяме, че идват летните месеци, през които потреблението естествено спада", посочи Николеску.

Румънският департамент по енергетика посочва, че ако конфликтът между Русия и Украйна се проточи, Румъния има готов план от мерки.

"Правителството уверява, че проблем със снабдяването с природен газ на населението на Румъния е изключено не само сега, но и през зимните месеци", се посочва в прессъобщението на делегирания министър за енергетиката Ръзван Николеску.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани