Румъния поиска от ЕС твърдост срещу Русия

Резултатите от "така наречения референдум" в Крим няма да бъдат признати, тъй като подобен прецедент "би разбил на парчета границите в Европа", зяви румънският външен министър Титус Корлъцян, чиято страна е съседна на Украйна, съобщава АФП.

Този така наречен референдум е незаконен и неправомерен и неговите резултати няма да бъдат признати от международната общност, посочи Корлъцян в инетрвю за частия телевизионен канал Прима ТВ.

Ако приемем подобен прецедент, базиран върху въоръжена намеса, границите в Европа и в този район биха се разбили на парчета, добави той.

Румънският външен министър заяви, че очаква "твърд, ясен и категоричен" отговор от ЕС в понеделник по време на заседание на министрите на външните работи в Брюксел.

Ние сме длъжни да бъдем много твърди спрямо Русия, добави той.

Румъния, която е член на ЕС и НАТО, има обща граница с Украйна  и румънският град Сулина на Черно море е само на 300 километра от Крим.

Румъноезичното малцинство в Украйна, наброяващо 400 000 души,  е второто по големина в страната след рускоезичното малцинство, отбелязва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа