Румънските просяци, получили пари да се върнат, отново пристигат във Великобритания

Британски представители недоволстват от "въртележката за професионални просяци", при която просещи румънци получават пари от британския данъкоплатец да се завърнат в родината, но това пътуване се оказва само "кратка лятна ваканция", преди отново да се пристигнат във Великобритания. Тази ситуация описва британският в. "Телеграф" в материал, озаглавен "Чуждите просяци, които Великобритания не може да спре" и цитиран от БТА в неделя.

Изданието описва трудностите, пред които е изправена страната в усилията си да държи извън своята територия граждани на Европейския съюз, дори и те да са пристигнали само за просия.

"Телеграф" цитира думите на Дъглас Карсуел, известен депутат евроскептик от редиците на консерваторите, според когото единственият начин Великобритания да се справи с положението е "да прекрати членството си в ЕС при сегашните условия".

"На тези хора се плаща, за да си отидат у дома в Румъния на кратка лятна ваканция", казва той.

Лондонската община, в която действат просяците, изчислява, че харчи над 500 хиляди лири стерлинги годишно, за да се справи с проблема и нарича положението "фарс", като настоява за по-строг граничен контрол.

През юли над 20 роми получиха билети, за да се върнат в Румъния, осигурени от Британската гранична агенция и благотворителна организация за бездомните, също финансирана от данъкоплатците. Лондонската община Уестминстър разполага обаче с информация, че шестима души от групата - почти една трета, вече са се върнали. Това предизвика гневни реакции в общинския съвет на Уестминстър, който ги обвинява в антисоциално поведение и дребна престъпност.

"Трябва да сме по-строги на границата, особено ако тези хора първоначално са се съгласили да си отидат вкъщи за сметка на данъкоплатците", казва Ники Айкен, общинска съветничка.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа