Румен Овчаров е предаден на съд за наема на държавните "Мини Бобов дол"

Румен Овчаров е предаден на съд за наема на държавните "Мини Бобов дол"

Бившият вицепремиер и министър на икономиката и енергетиката в правителството на тройната коалиция Румен Овчаров е предаден на съд  за сключването на договора за отдаване под наем на държавните "Мини Бобов дол" на близка до Христо Ковачки фирма. Прокурорската експертиза е показала, че на държавата е нанесена щета от 8.94 милиона лева.

Договорът е сключен през 2006 година, след като Овчаров е сменил Съвета на директорите на "Мини Бобов дол" заради влошените финансови показатели. Избраното тогава ново ръководство е предложило три оздравителни плана за дружеството, които министърът е отхвърлил без мотиви. През пролетта на 2006 г. две частни компании са проявили интерес към държавните мини. Румен Овчаров е предпочел едната от тях, без да проведе задължителен търг.

"Въпреки изискването за провеждане на търг при наличие на повече от един кандидат, Румен Овчаров дал разрешение на "Мини Бобов дол“ ЕАД да отдаде възмездно под наем за срок от 5 години на "Ораново“ ЕООД активи, собственост на "Мини Бобов дол" ЕАД, при условията на пряко договаряне“, казва прокуратурата.

Последващите финансови проверки на енергийното министерство са показали, че решението на Овчаров не е постигнало оздравяване на държавната компания, която е продължавала да работи на загуба. Причината е в ниския наем, който не покривал дори амортизационните разходи за "Мини Бобов дол".

Въпреки че бил запознат с икономическите анализи, Овчаров "умишлено" не предприел действия за тяхното отстраняване, смята прокуратурата. През този период той нарушил служебните си задължения като е допуснал да се добиват подземни богатства, без проведена процедура за предоставяне на концесия, допълва обвинението.

Овчаров ще отговаря за престъпление по служба, защото е "превишил властта си и е нарушил служебните си задължения, с цел да набави облага за частната фирма "Ораново", която е получила под наем мините. Прокуратурата определя случая като особено тежък. Ако в съда се докаже по-тежкото обвинение - за умишлена безстопанственост, бившият министър може да получи наказание от 3 до 12 г. затвор.

Още през 2006 година депутатът от НДСВ Ваня Цветкова, която бе в тройната коалиция, предупреди, че с договора за наем се източва държавната компания "Мини Бобов дол". Към онзи момент “Мини Бобов дол” бяха пред започване на процедура по несъстоятелност заради дългове от близо 40 млв. лв. Енергийното министерство твърдеше, че отдаването на мините под наем ще спаси компанията от фалит.

Действията на Овчаров са били разследвани от 2010 г. до 2012 г., както от Софийската градска прокуратура, така и от Кюстендилската прокуратура. И двете разследвания обаче са били прекратени, но след това главният прокурор Сотир Цацаров е отменил постановленията.

Сегашното разследване започна, след като прокуратурата обърна внимание на протеста заради неизплатени заплати на работници от рудник "Бабино", който е част от "Мини Бобов дол". Работниците обявиха, че от шест месеца работят без пари. Концесионер на този рудник е Христо Ковачки.

През есента на 2016 г. Овчаров беше обвинен в безстопанственост и по разследването за АЕЦ "Белене", но няма информация дали това дело ще стигне до съд.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес